Dokumentären om Moder visas till veckan

Moder Mothanna Magid (mitten) tillsammans med dokumentärfilmarna David Wikdahl (t v) och Jon Leck (t h). Foto: UR

Dokumentärfilmen om Moder Mothanna Magid, som för ett och ett halvt år sedan greps i Boliden för terroranklagelser som sedan visade sig inte stämma, är färdig och visas i SVT nästa vecka.

Filmarna Jon Leck och David Wikdahl var tidigare i veckan uppe i Skellefteå för att visa den färdiga versionen för Moder och hans ”Lär dig arabiska på 7 dagar”-kollega Andreas Nilsson. 

– Det var väldigt fint att se Moder och Andreas vara helt inne i filmen. Det är en stark och personlig historia, säger David.

Planen var länge att granska polisen och media, bland annat gjordes intervjuer med Säpo, Polisen och Migrationsverket, men Jon och David valde istället att fokusera på Moder och hans resa in i det svenska samhället.

– Det som är häftigt med honom är att han är ett stycke svensk nutidshistoria. Han kom hit tillsammans med hundratusentals andra och blev plötsligt utpekad som terrorist när rädslan för terror var som störst, säger David.

Heter ”Moderland”

– Men vi tar även upp det som hände i november 2015. Hur går man vidare efter att ha ha blivit uthängd med bild och namn som terroranklagad? Att bli brännmärkt för en lång tid, säger Jon.

Filmen, som är gjord av UR, har fått titeln ”Moderland”. Det kan anspela på flera saker.

– Det finns en tanke bakom, men man kan få tolka själv. Det handlar om Moder, och om landet han bor i nu. Men han kommer också från ett land som han har mycket kontakt med i filmen, med sin moder där hemma, säger David.

Studerar svenska

Sist Norran träffade Moder Mothanna Magid jobbade han på pizzeria i Skelleftehamn. Nu när han har fått uppehållstillstånd har han börjat studera. 

– Den 18 april började jag plugga svenska på Campus. När jag blir klar med SFI-kursen ska jag kanske ta en ”korta vägen”-kurs för att få grundskole- och gymnasiebehörighet, säger Moder och fortsätter:

– Sedan vill jag börja studera någonting på högskolan. Det är målet. 

Hur var det att se filmen om dig?

– Det kändes jättebra. Den berättar hela historien, från att jag flydde från Irak tills nu. Jag tycker mycket om den. 

”Moderland” visas i SVT1 torsdagen den 1 juni klockan 21.00.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen