Hotellkungen säljer sina hotell i Skellefteå

Notera att denna artikel är från 2015
Under 2010 köpte Hilding Holmqvist hotellet. Foto: Leif Andersson

Affären blev klar i går: ”Vi har pratat om det här i flera år”, säger Hilding Holmqvist till Norran.

De anställda på de båda hotellen i Skellefteå är informerade och köparen är Kristofer Lundström, Arvidsjaur. Sedan 2007 har han stått som ägare av hotell Laponia i Arvidsjaur, som han köpte av Hilding Holmqvist.

– Det här känns jätteroligt och i mina ögon är Skellefteå en storstad, säger Kristofer Lundström.

Det formella övertagandet sker den 1 februari.

Quality hotel Stadshotellet och Best Western Malmia hotel kommer att ligga under bolaget som driver Hotel Laponia, Laponia hotell och konferens AB. De båda hotellen i Skellefteå sysselsätter ett hundratal personer. Kristofer Lundström säger att det inte planeras några förändringar när det gäller personalen och dess sammansättning:

– Nej, det blir inga nedskärningar. De båda hotellen är mycket välskötta och jag kommer att fortsätta att utveckla dem, både innanför och utanför väggarna.

Han ser bara fördelar med affären och menar att Skellefteå känns som en möjligheternas stad.

Det är ju skillnad på att vara 31 och 78.

– Sedan finns det en naturlig koppling mellan Arvidsjaur och Skellefteå, anser jag. Vi har många gäster från Skellefteå här på Laponia.

Efter försäljningen äger Hilding Holmqvist 8 hotell och 20 restauranger. Han planerar inga fler försäljningar men säger:

– Det är ju skillnad på att vara 31 och 78, men som sagt, den här affären har vi pratat om i flera år.

Han säger att han känt Kristofer Lundström med familj i många år och det är en av anledningarna till att affären blir verklighet.

Och prislappen?

– Den är hemlig, säger Hilding Holmqvist.

Hotellmagnaten kommer inte att försvinna från Skellefteå helt och hållet. Framöver kommer Hilding Holmqvist att besöka Skellefteå kontinuerligt och finnas tillhanda för den nye ägaren på olika sätt.

– Jag blir också kvar som ordförande i bolaget Laponia hotell och konferens AB, tillägger Hilding Holmqvist.

Kristofer Lundström med familj är bosatta i Arvidsjaur.

Flyttar ni till Skellefteå?

– Det kan jag inte spekulera i nu. Det kan bli en framtida möjlighet, men från januari till och med mars har vi högsäsong på Laponia, säger han.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen