”Det är för veklingarna”

Notera att denna artikel är från 2014

Tänk dig själv att sätta dig på en moped i flera timmar, köra utan stress och utan krav – endast för gemenskapen. I stället för att köra så snabbt som möjligt, bli testad i att köra så sakta som möjligt. Och dessutom göra detta tillsammans med 65 andra som delar ditt intresse och entusiasm.

Det ni just har läst är beskrivningen till Kåsan 2014. En mopedtävling som Flarken Pluggdraggers arrangerade i helgen. Tävlingen går ut på att framföra sin moped runt en bana på drygt fem mil och under den här banan dessutom genomföra såväl tipsrunda som lekar.

– Det är ett riktigt kul event. Det är socialt och man får se delar av de andra byarna och ha kul med trevliga människor, säger Per-Olov Aronsson som var med för tredje gången i följd.

Innan starten gick på Lufta Camping i Ånäset så fick förarna testa motsvarigheten till mopedrally. De skulle nämligen köra en sträcka på drygt 10 meter, tre och tre, och göra det så sakta som möjligt. I det momentet fanns det en deltagare som var oslagbar, Daniel Axelsson på sin trehjuliga Nordsjö Partner från slutet av 70-talet.

– Där var jag svårslagen. Man skulle kunna säga att det var min övning, menar Axelsson.

Tävlingen har flyttats runt en del, men i år – liksom förra året – gick tävlingen av stapeln i Ånäset. Flarken Pluggdraggers arrangerade eventet som sträcker sig från tidig morgon och ända in på nattens sena timmar.

– Det är en stor del i det hela. Vi kör på dagen, men sen samlas vi och har en prisutdelning med middag och en del andra trevligheter på kvällen, säger Jan Engman.

Engman körde i grupp tillsammans med Per-Olov Aronsson och Svante Persson, men de valde att ta det säkrare alternativet.

– Man kan säga rakt ut att det är för veklingarna, säger Engman.

Den enklare banan kallas nämligen för Kycklingbanan och är betydligt mindre lortig och enkel än den svåra banan.

– Det är för dyrt att reparera om man kör den hårda, säger Per-Olov Aronsson och berättar om en händelse från förra årets tävling.

Han och kompisen Nils Jakobsson körde ordentligt fel och hamnade långt ute i skogen med mopeder som dessutom knappt startade.

– Vi visste i alla fall att vi var i rätt län. Men då var mopeden billig och vi hade nog hellre legat hemma i soffan just då.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen