Danskt kriminellt gäng vill etablera sig i Skåne

Det danska kriminella gänget Loyal to Familia håller på att försöka etablera sig i Malmö och Helsingborg. Enligt polisen i Malmö råder det ett maktvakuum i staden som kan locka till sig nya kriminella grupper.

2017-07-31 16:21

Det danska kriminella gänget Loyal to Familia (LTF) har börjat försöka etablera sig i Malmö och Helsingborg, rapporterar Ekstra Bladet. Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling säger att han inte kan dela med sig av detaljerad information eftersom gängkriminaliteten hanteras av polisens underrättelseavdelning, men han bekräftar uppgifterna om att gänget numera även finns på andra sidan sundet.

- Vi känner i allra högsta grad till Loyal to Famila och deras verksamhet i Danmark. Vi vet att de har varit i Malmö och att de försöker etablera sig här, och vi vet också att de är intresserade av att etablera sig i Helsingborg, säger han till TT.

LTF har beskrivits som en paraplyorganisation som samlar gäng med rötter kring Nørrebro och ytterområdena Skovlunde, Tingsbherg och Kokkedal. Den senaste tiden har medlemmar till LTF kopplats ihop med skjutningar och knivskärningar i Köpenhamn, som bedöms handla om haschhandeln i staden. I Århus sitter för tillfället över tjugo personer fängslade för dåd kopplade till en pågående gängkonflikt där LTF är inblandade.

Firade med festEnligt Ekstra Bladet arrangerade LTF i helgen en fest i Köpenhamnsförorten Tårnby för att fira sin expansion till Sverige. I ett mejl till tidningen skriver LTF:s ledare Shuaib Khan, som bland annat dömts för överfall och dråp, att svenskarna inte har anledning att bekymra sig inför gängets ankomst.

"Vi är inget kriminellt gäng. Vi är ett brödraskap, så vi öppnar inte avdelningar där för att utöva kriminalitet, utan för att utöva vårt brödraskap", skriver Shuaib Khan.

Nils Norling på Malmöpolisen vill inte bedöma hur farligt gänget är.

- Men när man följer danska medier så ser man att de är förhållandevis uppmärksammade, och det ofta sker incidenten där personer som är knutna till den här gruppen finns som huvudaktörer, säger han.

Maktvakuum lockar till MalmöEn möjlig orsak till att gäng som LTF dras till Malmö är enligt polisen att det för tillfället råder ett "maktvakuum" i staden som kan locka till sig nya kriminella grupper.

- I princip handlar maktvakuumet om två saker. Dels har vi märkt att kriminaliteten krupit ner i åldrarna, och att de yngre nu försöker skaffa sig maktområden och konkurrera ut de gamla gängen. Mot de 200 personer som vi har under ständig uppsyn har det dessutom utdelats 1 800 domar, vilket gör att flera av dem som varit tongivande sitter i fängelset eller är häktade, säger polismästare Stefan Sintéus, som tillägger att det är för tidigt att säga om fler gäng kommer att söka sig till staden.

Enligt Sintéus är det kriminella som redan befinner sig i Malmö som är aktuella för att ansluta sig till LTF. Hur många kriminella det i nuläget rör sig om vill han inte uppge.

- Men vi har information från den danska polisen som gör att det finns anledning för oss att reagera. De vi har som fokuspersoner är dömda för all sorts kriminalitet, alltifrån vålds- till narkotika- och vapenbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!