Clinton vill se tuffare tag mot IS

Notera att denna artikel är från 2015

Clinton sade att USA måste använda all sin makt för att besegra IS: militär, diplomatisk och ekonomisk utveckling.

– Hela världen måste delta i den här kampen, men vi måste leda den, sade Hillary Clinton i sitt linjetal i New York på torsdagen om hur Islamiska staten ska besegras, enligt AFP.

Det var en mer hökaktig politik den förre utrikesministern presenterade, jämfört med den president Barack Obama driver. Förutom intensifierade flygbombningar kommer det att krävas marktrupper för att återta områden från Islamiska staten (IS), anser Clinton, som är storfavorit till att bli demokraternas kandidat i nästa års presidentval.

Lokala trupper

Hillary Clinton sade inte om hon vill att fler amerikanska trupper sätts in i Syrien, men hon gjorde klart att bekämpandet av IS på marken bör utföras av i huvudsak lokala trupper i Syrien och Irak, skriver Reuters. Clinton sade att det skulle vara ett misstag att skicka stora truppstyrkor tillbaka till Irak.

Clinton sade vidare att hon vill ha flygförbudszoner över Syrien och säkra områden för människor som flyr våldet. Hon vill att USA arrangerar en givarkonferens för att hjälpa länder som Jordanien att tackla flyktingkrisen.

Clinton anser att Saudiarabien har ett stor ansvar för att bekämpa IS och hon uppmanade landet att se till att dess medborgare upphör med att skicka pengar till IS.

Hårdare kontroll

I skuggan av terrordåden i Paris vill USA:s republikaner frysa Vita husets planer på att ta emot fler flyktingar från Syrien och Irak. Representanthuset röstade på torsdagen för ett republikanskt lagförslag som syftar till att göra processen för flyktingar som vill till USA tuffare.

Enligt lagförslaget får ingen syrisk eller irakisk flykting komma in i landet om inte kongressen försäkrats av landets säkerhets- och underrättelsemyndigheter att vederbörande inte utgör ett hot.

Om förlaget också går igenom senaten hotar president Barack Obama att använda sitt veto.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen