Chockökning av harpest i Västerbotten – ökning med 2 000 procent under 2015

Notera att denna artikel är från 2016
Harpest. Smittan brukar försvinna när myggen dör ut. Foto: Hasse Holmberg.

Antalet anmälda fall av harpest hos människor i Västerbotten har ökat kraftigt, visar statistik från Folkhälsomyndigheten. ”Det var ett stort utbrott i höstas”, säger Gete Hestvik, biträdande statsveterinär vid SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt).

2015 anmäldes 178 fall, vilket kan jämföras med 8 fall år 2014. Det är en ökning med 2 125 procent. Enligt Hestvik blir det utbrott då och då med några års mellanrum.

– Vi vet inte riktigt varför de här utbrotten kommer. Man kan nog koppla det till att det finns mycket mygg, men vi har inte hela bilden klar, säger hon.

Det senaste utbrottet var 2012. Då anmäldes 54 fall i Västerbotten. Förra årets siffra är den största hittills under 2000-talet.

– Som människa är det vanligast att få det via myggbett från en infekterad hare, eller att som exempelvis jägare få det via direktkontakt med en hare. Man kan också få det via damm i luften, men det är mycket ovanligt.

Influensalik

Harar dör inom några dagar efter att ha blivit infekterade. För människor är symptomen är lik en influensa.

– Man kan få svullna lymfkörtlar och lite feber. Det smittar inte människor emellan.

Det är svårt att säga hur många harar som drabbats, men under 2015 fick SVA in rapporter in 150 döda harar som hittats, varav 30 togs in för att få en fastställd dödsorsak.

– Under utbrottet 2012 fick vi in några enstaka rapporter men undersökte inte ett enda djur, så det går inte att få några ordentliga siffror, säger Gete Hestvik.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen