Chans att få veta mer om tiggarna

Notera att denna artikel är från 2015

Från den 12 januari kommer Skellefteborna få chans att köpa en speciell tidning. Den ska ge en inblick i hur utsatta människor har det, till exempel tiggarna i Skellefteå som kommer stå för försäljningen.

Dik Manusch, översatt till Se människan, heter tidningen och rad skribenter, poeter och krönikörer har skrivit reportagen på ideell basis. Föreningen Sams står bakom tidningen och tryckningen av de minst 5 000 exemplaren står Norran för.

Det bästa vore om kommunen kunde hjälpa till med ett härbärge.

På fredagen hölls en presskonferens av Sams och Studieförbundet Sensus. Ilie Ciurar, som är rumänsk rom, deltog vid träffen.

– Det känns jättebra att vi får den här chansen att sälja tidningen och därmed slipper vi passivt sitta och tigga pengar. Vi som kommit hit från Rumänien och nu finns här är djupt tacksamma för det stöd och den hjälp vi får både av kyrkor, ideella organisationer och privatpersoner.

Just nu hjälper den ideella föreningen Sams ett tiotal rumänska romer med boende och mat. Kommunen har bidragit med 45 000 kronor i stöd till Sams. Britt Inger Lundqvist som är engagerad i Sams och chefredaktör för tidningen som ska säljas säger att fler tiggare nu finns på plats i Skellefteå än vad som var fallet i höstas.

– Det bästa vore om kommunen kunde hjälpa till med ett härbärge. Samtidigt är vi imponerade av det gensvar vi får för vårt arbete inom föreningen och det har inte varit några problem att hitta skribenter till tidningen, både kända namn och mer okända namn.

På frågan om Ilie Ciurar och de andra rumänska romerna som finns här på något sätt har blivit trakasserade av folk på stan då de tigger är svaret:

– Nej dessbättre inte. Och nu då vi ska sälja tidningen kanske vi också får större chans att prata med Skellefteborna även om självklart språket lägger hinder i vägen.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen