Britter i bokhandlarbråk med Kina

Notera att denna artikel är från 2016

Tonläget mellan Kina och Storbritannien blir alltmer spänt med anledning av de fem Hongkong-baserade bokhandlarna som försvann i höstas. Enligt en brittisk rapport fördes en av dem, den brittiske medborgaren Lee Bo, mot sin vilja från Hongkong till det kinesiska fastlandet i december.(TT)

Tonläget mellan Kina och Storbritannien blir alltmer spänt med anledning av de fem Hongkong-baserade bokhandlarna som försvann i höstas. Enligt en brittisk rapport fördes en av dem, den brittiske medborgaren Lee Bo, mot sin vilja från Hongkong till det kinesiska fastlandet i december.

Om så är fallet skulle det innebära ett brott mot Hongkongs autonomi. Men Kina kallar det för grundlösa brittiska anklagelser.

– Hongkongs angelägenheter är kinesiska inrikesangelägenheter, säger Hong Lei, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

– Vi ber britterna att tänka på sina ordval och sitt agerande, och uppmanar dem att sluta lägga sig i Hongkongs angelägenheter.

En av de fem personerna, svensken Gui Minhai, försvann i Thailand i oktober. Han visades senare upp i statlig tv, och kinesisk polis har därefter bekräftat att de fyra andra gripits.

Taggar:

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen