Bristfälliga matlådor: Tre månader senare – ingen förändring

Tre månader efter att de kalorimässigt bristfälliga matlådorna uppmärksammades har det fortfarande inte skett någon förändring, enligt hemtjänstpersonal.

Norran har tidigare rapporterat om matlådor med drygt 300 kilokalorier per låda som Skellefteå kommun delat ut till äldre som bor i kommunen.

Nu har tre månader gått sedan SVT Västerbotten skickade matlådor på analys och missförhållandet påvisades. Information om vad som finnas hemma hos de äldre har skickats ut till hemtjänsten och kommunen har informerat både chefer och personal om hur maten ska serveras. De har även gått ut på sociala medier med exempel på hur måltiderna kan se ut.
Trots det har ingenting förändrats, enligt hemtjänstpersonal.

– Det är ingen skillnad, det är precis som för tre månader sen. De gamla orkar inte äta sallad och efterrätt, de orkar knappt äta matlådorna som serveras, säger Marie Sehlstedt som jobbar med planering inom hemtjänsten, till SVT Västerbotten.

En del äldre väljer att göra enklare mat själva eller köper färdigmat från andra tillverkare, men det en kostnadsfråga enligt Marie. Många äldre inte vill köpa hem extra mat.

– De betalar närmare 45 spänn för matlådorna, då tycker jag att de ska innehålla den näring som de behöver. Man ska inte behöva en massa tilltugg, säger hon.

Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S) har tidigare sagt att man inte ska se matlådan som en komplett måltid utan att hemtjänstpersonalen ska lägga till tillbehör som sallad, bröd och kanske en efterrätt. I dag säger han att han kommer att ta upp frågan igen.

– Det är allvarligt om personalen inte tycker att det vi gjort är tillräckligt. Då måste vi göra mer, det här är inte godtagbart, säger han till SVT Västerbotten.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen