Bristen på äldreboenden: 86-åriga Inga sitter fast i Umeå i väntan på plats i Norsjö

86-åriga Inga Berglund är en av dem som drabbats av bristen på äldreboendeplatser i Norsjö. Nästan ett halvår efter ansökan och fyra månader efter beslutet bor hon fortfarande kvar på korttidsboendet i Umeå i väntan på plats.

Lång väntan. För några år sedan gapade platser tomma på Solbacka och de andra särskilda boendena. Idag är läget ett helt annat. Foto: Lennart Enkvist.

Lång väntan. För några år sedan gapade platser tomma på Solbacka och de andra särskilda boendena. Idag är läget ett helt annat. Foto: Lennart Enkvist.

Foto: Foto: Lennart Enkvist.

Not Found2016-09-10 09:00

Som Norran tidigare berättat har Norsjö kommun kraftigt dragit ned på särskilda boendeplatser de senaste åren. De har lett till att kommunen inte längre klarar av att ordna plats till alla inom den lagstadgade tiden på tre månader.

Läs mer: Två avdelningar stängdes – nu räcker boendeplatserna inte till

En som tvingas vänta är Elisabeth Halléns 86-åriga syster Inga Berglund. Hon bodde i egen lägenhet i Umeå, men blev i vintras så sjuk att hon akut måste åka in på sjukhuset.

– Innan dess klarade hon sig själv. Men hon blev jättedålig, vi visste inte hur det skulle gå, berättar Elisabeth.

Blev bättre

Som tur var repade sig Inga och i början av mars flyttades hon till ett korttidsboende i Umeå. Samtidigt stod det klart att hon inte längre skulle klara av att bo själv.

Eftersom Inga inte längre har några anhöriga i Umeå bestämde sig Elisabeth, som bor i Svansele och numera är god man åt sin syster, för att försöka ordna en plats till henne i Norsjö.

Till saken hör också att Inga har vuxit upp i Svansele och att en flytt till Norsjö skulle kännas som att komma hem.

Beviljades plats

Ansökan skickades in den 23 mars. En och en halv månad senare, den 9 maj, kom beslutet att Inga beviljas plats på särskilt boende.

Men trots att vi nu är inne i september bor hon kvar på korttidsboendet i Umeå, i väntan på att något rum ska bli ledigt i Norsjö.

För Elisabeth känns det väldigt frustrerande att ständigt behöva ge samma besked: ”jag har inte hört något”.

– Hon har blivit piggare och trivs inte och passar inte där hon är. Närminnet är dåligt och hon förstår inte när jag säger att vi måste vänta, säger hon.

Ringer och undrar

Det är heller inte bara Elisabeth och Inga som är otåliga. De ansvariga på Umeå kommun undrar också vad som händer:

– De ringer från Umeå kommun och frågar hur det går. De kan inte ha kvar henne längre. Norsjö kommun har ju också fattat ett beslut, om de inte kan leva upp till det så är det fel någonstans.

Inga har erbjudits en plats under resans gång, på Bäckgården i Bastuträsk. Men det kändes inte som en utväg. Elisabeth var tvungen att bestämma sig snabbt och något måste väl ändå dyka upp i Norsjö?

Hon har även varit i kontakt med Norsjölägenheter. Tanken var att ett seniorboende kanske skulle fungera om det kombineras med hemtjänst. Men där var det också kö.

Inte ensam

– Och de som bor på seniorboende ska till särskilt boende. Det blir proppar överallt, konstaterar Elisabeth.

Inga är långt ifrån ensam om att vänta på en plats. Elisabeth känner till flera andra som är i samma situation och hon undrar hur de styrande på kommunen tänkte när de lade ned Vinkelbo 3 och Björkhem.

– De har fattat dåliga politiska beslut. Jag tycker att det är fruktansvärt. Nu måste de börja agera.

– Sedan bygger de en busstation för flera miljoner. Vad är mest nödvändigt? Vi kanske ska ha en busstation, men jag tycker att vård och omsorg ska gå först.

Borde lyssna

Pensionärsorganisationerna har också uppmärksammat köerna. Gunnel Grahn, SPF:s talesperson för äldreomsorgsfrågor i Norsjö, säger att läget är under all kritik.

Hon konstaterar att det behövs fler platser både i särskilt boende och i korttidsboende. När folk blir kvar på lasarettet i väntan på plats kostar det också kommunen stora pengar.

Gunnel Grahn är kritisk till att Vinkelbo avdelning 3 lades ned:

– Vi blir bara äldre och äldre så behovet finns. Sedan är det dåligt att de inte lyssnar på folket på golvet och på de anhöriga. Nästa bit är att vi förlorar arbetstillfällen. Men mest synd är det om de gamla.

De har fattat dåliga politiska beslut. Jag tycker att det är fruktansvärt.

undefined
Lång väntan. För några år sedan gapade platser tomma på Solbacka och de andra särskilda boendena. Idag är läget ett helt annat. Foto: Lennart Enkvist.
Ansvarig politiker: ”vi ska inte betala för luft”

Detta har hänt

Juni 2012: 13 av 81 särskilda boendeplatser i Norsjö kommun står tomma. ”Jag har aldrig varit med om något liknande”, säger äldreomsorgschefen.

Januari 2013: Björkhem, Norsjö kommuns enda renodlade demensboende, läggs ned. Beslutet föregås av protester från anhöriga och personal.

September 2014: Ytterligare tolv särskilda boendeplatser försvinner när Vinkelbo avdelning 3 läggs ned.

September 2016: Norsjö kommun klarar inte att ordna plats åt alla inom tre månader som lagen föreskriver. För andra året i rad spricker budgeten för utskrivningsklara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om