Bredband i byarna drar ut på tiden

Två byar i Arvidsjaurs kommun väntar på bredband i år, Renträsk och Pjesker. ”Vi har tänkt göra det i år, men sedan är det om kalkylerna håller. Det är det också. Vi får bidrag men de pengarna ska också räcka. Så det är status nu”, säger stadsnätschef Glen Eriksson.

I september stängs ADSL-stationerna i Lauker och Järvträsk, men något nytt bredband syns inte till i närtid. 

– I Lauker fick vi för få anmälda tror jag och i Järvträsk tror jag vi fick ihop tillräckligt, men vi kommer inte hinna göra det i år. Vi hade gått ut och sagt att där vi får flest användare först där kommer vi börja bygga, samt där Vattenfall är och gräver just nu så det går samordna. Men nästa år räknar vi att vi kommer bygga i alla byar där vi kommer få ihop kalkylen, säger Glen.

Först i kön är Renträsk och Pjesker, men man väntar nu på offerter från entreprenören gällande kostnader. 

– Vi har tänkt göra det i år, men sedan är det om kalkylerna håller. Det är det också. Vi får bidrag men de pengarna ska också räcka. Så det är status nu, säger Glen. Alla byggen ska vara slutredovisade 2019.

– Vilket innebär att i år och nästa så bygger man, och 2019 är det kompletteringar, slutbesiktningar och sådär. Sedan blir det förmodligen en ny programperiod, som vi hoppas mer på. 

Utöver planer för bredband i byarna så byggs det även fiber i samhället. 

– Vi bygger även ut på samhället, det som heter område ett har vi börjat med. Det är söder om Storgatan och väster om Fjällströmsvägen. Där fick vi flest intresseanmälningar. Där börjar det vara klart. Samtidigt påbörjas nästa område som är på andra sidan Fjällströmsvägen. Det finns inga bidrag i samhället. Det finansieras av anslutningsavgiften som varje kund betalar, säger Glen.

Malin Johansson/NN

Taggar:

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen