Borrkärnearkivet i Malå måste byggas ut – ”vi har nått en kritisk punkt”

SGU:s borrkärnearkiv i Malå lockar besökare från hela världen. Men nu är det så fullt att en utbyggnad börjar bli akut.

Fylls på. Leif Bildström hoppas på en utbyggnad så snabbt som möjligt. ”2018 känns fullt realistiskt”, säger han. Foto: Lennart Enkvist.

Fylls på. Leif Bildström hoppas på en utbyggnad så snabbt som möjligt. ”2018 känns fullt realistiskt”, säger han. Foto: Lennart Enkvist.

Foto: Foto: Lennart Enkvist.

Not Found2016-11-02 06:00

Arkivet i Malå innehåller borrkärnor från närmare 20 000 borrhål i hela Sverige. De äldsta är ända från 1800-talet.

Hit kommer varje år gruvbolag, prospekterare och forskare från hela världen för att ta del av vad den svenska berggrunden innehåller. Förutom gruvnäringen är även andra yrkeskategorier intresserade.

– Det här är ovärderligt. En nationell skatt, säger sydafrikanen Chris McKnight, som är här i veckan med några kollegor från Copperstone Resources.

Leif Bildström, geotekniker på SGU i Malå, berättar att arkivet är ett av de största i världen i sitt slag. Vad som gör det så unikt är att alla borrkärnor är samlade och ordnade. Så är det inte överallt.

Onödig borrning

– Då slipper man borra nytt i onödan och det är bra både miljömässigt och ekonomiskt. Vi vet vilka metaller och mineral som efterfrågas idag, men genom vårt kärnarkiv kan vi även vara förberedda för framtidens behov.

Men i takt med alla borrkärnor som kommit in börjar arkivet lida av platsbrist. Efter den senaste utbyggnaden 2010 omfattar lokalerna drygt 6 000 kvadratmeter- en yta som nu behöver utökas med ytterligare 2 000 kvadrat.

– Nu har vi nått en kritisk punkt, konstaterar Leif Bildström.

Frågan har lyfts till ledningen, men än har inga löften getts:

– Det låter positivt, men jag vill se spaden i backen innan jag är säker.

Mineraljakten

En annan av hans käpphästar är att få igång mineraljakten igen. Den har legat nere de senaste två åren på grund av frågetecken kring finansieringen.

Överhuvudtaget vill Leif Bildström och hans kollegor se en satsning på Malåkontoret. De är underbemannade idag, då några valt att jobba för andra företag i branschen, andra har gått i pension och ett par har flyttat till huvudkontoret i Uppsala.

En som också lyft frågan är Georanges ordförande Lennart Gustavsson. Han gjorde det när debattens vågor gick som högst kring de statliga jobben som lämnat inlandet:

– Nu pågår ett arbete som syftar till att utveckla och förstärka SGU i Malå. Inom ramen för det har det genomförts ett besök där näringsdepartementet har träffat delar av SGU:s verksledning, säger han.

Genom vårt kärnarkiv kan vi även vara förberedda för framtidens behov.

undefined
Genomgång. Leif Bildström i samspråk med Chris McKnight, en av många utländska besökare i arkivet. Foto: Lennart Enkvist.
undefined
Fylls på. Leif Bildström hoppas på en utbyggnad så snabbt som möjligt. ”2018 känns fullt realistiskt”, säger han. Foto: Lennart Enkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!