– Det känns väldigt spännande. Tanken är att vi ska vara med under den här resan och att det blir en uppföljning på det vi berättat i de tidigare filmerna, säger Lars Edman, en av filmarna.
Det handlar om processen där Boliden Mineral AB stäms av 820 chilenska bybor, via det svenska kommanditbolaget Arica Victims KB.
Lars Edman och William Johansson, båda ursprungligen från Skellefteå, gjorde filmerna Tjugotusen ton och Blybarnen 2005 och 2009. Här ges en bakgrund till dagens utveckling.
Våtverksslammet som skeppades till Arica upparbetades inte som utlovat. Istället blev det liggande, och utgjorde bland annat en populär lekplats för barn. I den senare filmen följer Lars och William drabbade familjer i Arica i Chile under ett års tid.
Filmerna har spelat en nyckelroll i stämningsprocessen som nyligen dragits igång. Den amerikanska miljörättsadvokaten Lewis Gordon, som tidigare drivit stora omskrivna skadeståndsmål, bland annat mot oljebolaget Exxon, såg av en händelse Blybarnen. I höstas förklarade han för Norran:
”Filmen har varit ovärderlig för oss, den ger en känsla för området som du bara kan få genom att själv resa till det drabbade området.”
Lewis Gordon var också den som kontaktade de svenska juristerna, som tillsammans med en chilensk advokatbyrå och den amerikanska Environmental Defender Law Center, förberedde stämningen.
I förra veckan fanns Lars Edman på plats vid Skellefteå tingsrätt, då parterna i målet träffades för första gången. Han fångade även Norrans reportrar på film, med frågor om allmänhetens uppfattning, hur skellefteborna kunde resonera.
– Vad tror ni avståndet har för betydelse, att det handlar om en chilensk by på andra sidan jorden, tänk om det varit i Skellefteå som barn blivit sjuka?
Han hoppades även på kommentarer från Boliden-advokaterna.
– Min tanke är naturligtvis att skildra båda sidorna, jag har inte talat med dem än och vet inte hur de ställer sig till det. Tidigare, i arbetet med Blybarnen, har Boliden konsekvent nekat att ge kommentarer.
– Men då, 2009, var det bara två folkhögskolekillar som grävde i en bortglömd gammal fråga, säger han.
I dag handlar det om ett omfattande juridiskt mål, innehållande minst 20 000 handlingar – som ständigt utökas.
– Det är ju ett annorlunda läge i dag, konstaterar han.
När är filmen klar?
– Det är svårt att säga, det beror helt på när vi upplever att vi har tillräckligt med material. Möjligtvis blir det före själva domen kommer, säger han.