Var rädd och ringde upp föräldrarna: ”Skyldig pengar till dåliga personer”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Två män, 36 och 24 år gamla, döms till fängelse i ett år efter att ha rånat en annan man i hans lägenhet i Skellefteå förra året.

Det var en dag i december som mannen kom hem till sin lägenhet efter att ha varit på stan. Mannen hade tappat bort nyckeln och hade därför lämnat lägenheten olåst. I lägenheten väntade 36-åringen, som ganska fort gick fram och tog strupgrepp på honom. Mannen kände 36-åringen sedan tidigare eftersom han hade låtit mannen bo hos honom under en period när han var hemlös. Han hade även köpt narkotika av 36-åringen och var skyldig honom 1000 kronor.

Efter att 36-åringen tagit strupgrepp kastade han ned mannen i sängen, skrek att han skulle ge honom 6 000 kronor och slog honom i ansiktet. En 24-årig man befann sig också i lägenheten och la värdesaker i en påse under tiden 36-åringen slog mannen. 24-åringen slog också mannen vid ett tillfälle.

Ringde föräldrarna

Det slutade med att mannen sa att han kunde ringa sina föräldrar så att de kunde föra över pengar. Han ringde på högtalartelefon och de andra två männen deltog också i samtalet. Hans föräldrar fick höra att han var ”skyldig pengar till dåliga personer”, och blev då misstänksamma och ringde polisen.

I förhör så förnekade både 36-åringen och 24-åringen till brott. 36-åringen medgav att han hade varit på platsen, men inte att han hade rånat eller slagit mannen. 24-åringen berättade att 36-åringen slagit mannen, men vidhöll att han själv inte hade haft något med saken att göra.

Men tingsrätten anser att mannens uppgifter samt vittnesuppgifter från hans föräldrar och poliserna som kom till platsen talar för att det har gått till så som mannen berättat. Vissa delar av händelseförloppet styrks dessutom av 24-åringen.

Nu döms båda männen till ett års fängelse för rån och ringa narkotikabrott. Männen ska också betala ett skadestånd till mannen på drygt 16 000 kronor.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen