Tåg spårade ur i Bastuträsk – man hittades under vagn

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.
På bangården i Bastuträsk. Foto: Lennart Enkvist (Arkivbild)

Det var en tågvagn som spårade ur vid järnvägsstationen i Bastuträsk på onsdagsmorgonen. Mannen som just nu vårdas för allvarliga skador hittades under vagnen, meddelar hans arbetsgivare Green Cargo.

Sohana Josefsson, kommunikationschef vid Green Cargo, beskriver tåget som ett av mindre storlek. Det väger 400 ton och är lite mer än 30 meter långt.

– Det vi vet i nuläget är att en medarbetare är allvarligt skadad. Virkesvagnar skulle växlas in i terminalen i Bastuträsk. Medarbetaren hittades under vagnen. Han är förd med ambulans till sjukhus, säger hon.

Läs mer: Allvarlig arbetsplatsolycka i Bastuträsk – polisen förtegen

Två av Green Cargos anställda befann sig på platsen. Det var den skadades kollega som larmade vid 06.40.

– Han är tagen ur tjänst och omhändertas av kamratstödjare. Vi har rutiner kring detta och det finns professionell hjälp när det sker en olycka. Man blir såklart chockad när något sånt här inträffar och vi vill ta hand om kollegan så mycket vi kan. Vi får se när han kommer tillbaka och kan börja arbeta igen. 

Delar av Green Cargos företagsledning har träffats för att hantera det inträffade.

– VD:n, produktionsdirektören och jag, kommunikationschefen, finns på plats i Skellefteå just nu. Vi ser väldigt allvarligt på att en olycka kunde hända. Säkerhet är vårt största fokus, speciellt när det handlar om den här verksamheten. När det går fel kan det gå väldigt fel, säger Sohana Josefsson.

Polisen har startat en utredning och Green Cargo har satt igång en internutredning.

–  Vi kör en egen utredning utifrån de premisser vi har för att undvika att en liknande händelse sker igen. Våra faktainsamlare är på plats i dag, sedan börjar den processen. Det kommer nog att ta någon månad.

De två personerna växlade vagnar när olyckan inträffade.

– Själva växlingen är den rörelse som görs när vi flyttar vagnar in till våra kunder.

Vet ni hur han hamnade under vagnen?

– Jag kan inte svara exakt på vad som har hänt. Det vi vet är att han hamnade under vagnen. 

Vad gör ni härnäst?

– Vårt största fokus är vår kollega. Vi väntar på besked från sjukhuset på hur det är med honom. Samtidigt har vi rutiner när det sker en olycka, med kamratstödjare och professionell hjälp, säger Sohana Josefsson.

Trafikverket meddelar att tåg 7104, som skulle avgå från Umeå 13.30, har ställts in. En buss ersätter tåget.

Polisen har spärrat av platsen i väntan på en teknisk undersökning. Polis och åklagare är fortsatt förtegna om det inträffade. 

Den skadade mannen är mellan 45 och 50 år. Han vårdas på Skellefteå lasarett.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen