Stulna vapen-härva – 30-åring i fokus: Avsågat hagelgevär hittades i stulna bilens baksäte

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Polisen fick tips om att 30-åringen körde omkring med en stulen bil – och i bilen hittades ett avsågat hagelgevär. Nu åtalas inlandsbon för flera brott där vapen finns som en röd tråd. Totalt handlar det om åtta vapen som mannen ska ha innehaft, stulit eller sålt vidare.

Norran kunde i april berätta om den mycket omfattande och långdragna polisutredningen mot den 30-årige mannen från Västerbottens inland.

Sent i höstas hade mannen förekommit i ett 30-tal polisanmälningar om misstänkt brottslighet, bland annat grova stölder (inbrott i bostad) och flera vapenbrott.

Väckt ett omfattande åtal

– Det här påverkade en hel bygd. Folk har varit förbannade och förtvivlade att det här fick fortsätta, sa Bo Sandström, chef för polisen i Norsjö och Malå, i en intervju den 29 april.

Nu har åklagare Axel Holmberg lämnat in ett tio sidor långt åtal mot 30-åringen (vissa av brotten misstänks han ha utfört med andra personer).

– Det är två typer av misstänkt brottslighet som är mest allvarlig: två grova stölder i Storliden och Mensträsk men också brott där jag menar att han antingen stulit eller hanterat stulna vapen, säger åklagare Axel Holmberg.

Axel Holmberg: Jag har givit polisen i uppgift att komplettera vissa stöld- och häleriutredningar, vilket kan innebära att ytterligare åtalspunkter mot mannen.

Ett av de mest spektakulära brotten som ingår i åtalet är inbrottet och vapenstölden i somras i Storliden, Norsjö kommun.

Där har medmisstänkta gjort medgivanden. 30-åringen förnekar att han brutit sig in och bland annat stulit tre kulgevär och två hagelgevär.

Norran kan i dag berätta att mannen också har åtalats för grovt vapenbrott.

Avsågat hagelgevär

När mannen stoppades i en bil i Glommersträsk, tillsammans med flera andra personer, hittade polisen bland annat ett avsågat hagelgevär i en väska i bilens baksäte.

Åklagare Ulrika Schönbeck påpekar att brottet är grovt eftersom vapnet är av ”särskilt farlig beskaffenhet och saknar legalt användningsområde”.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen