TV: Hör polisens tips hur barn skyddas mot pedofiler: ”Kolla ditt barns telefon”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits. Notera att denna artikel är från 2016

Ha kontroll över hur ditt barn använder telefonen, ta reda på om de vistas på sajter där du får vara anonym, vädja till ditt barn att de berättar om de kontaktas av okända personer. Det är några råd från Ewa Öberg Öström.

Hon har som polis Skellefteå i flera år arbetat med brottsförebyggande åtgärder. Tillsammans med elevvårdsteam och socialtjänstens fältassistenter har hon ofta besökt skolor och pratat om riskerna med internet.

– Årets undersökning bland elever i Skellefteå kommun kring droger och alkohol visar också att allt fler unga tjejer mår allt sämre. Mycket av detta kan kopplas till internet; hur unga mobbas, kränks eller osynliggörs på chattforum och sajter.

”Några enkla knapptryck”

Ewa Öberg Öström fortsätter:

– Vi vuxna måste göra halt och fråga oss: vad är det vi ger våra barn tillgång till redan i tidig skolålder, att man med några enkla knapptryck kan se autentiska övergrepp, misshandel och halshuggningar. Vi har åldergräns på bio och ingen 5-åring bor ensam i en lägenhet, men på nätet kan barn ta sig in olika sajter utan att föräldrar reagerar eller åtminstone försöker skapa sig kontroll.

Som polis är det lätt att bara se internets nackdelar vid sidan om alla fördelar som finns, det håller Ewa Öberg Öström med om:

För den unga kan det vara svårt att värja sig mot företeelser som inledningsvis kan vara spännande eller lockande.

– Men barn är barn och som förälder har man en tydlig uppgift att skydda och hjälpa sitt barn från att utsättas för övergrepp och kränkningar.

Utifrån den övergreppshärva på nätet, där en 22-åring i dag ställs inför rätta, har hon flera råd till föräldrar och barn när det gäller att finnas ute på internet.

Se över de sajter och applikationer där barn vistas och kan vara anonyma, där kan man bli utsatt för olika kränkningar.

 Ta kontroll över ditt barns telefon så att du regelbundet kan kontrollera vilka sidor och chattar som besöks.

Påpeka för ditt barn att de alltid ska berätta om de utsatts för något kränkande eller om någon uppträtt konstigt, så får man som förälder avgöra om det exempelvis ska polisanmälas.

Påpeka att du som vuxen inte blir arg på ditt barn om de skulle ha hamnat på någon sida eller chatt med tveksamt innehåll.

Varken barn eller vuxna kan lita på någon okänd på nätet som plötsligt vill ha kontakt. Har man ingen bakgrundsuppgift kan man inte vara säker på att personen är den som den utger sig för att vara.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen