Stor razzia mot Hells Angels i Luleå: ”Har gått väldigt lugnt till väga”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Vid 19-tiden på lördagskvällen slog polisen till. Ett 30-tal poliser, inklusive insatsstyrkan, tog sig in på Hells Angels klubblokal i Gäddvik strax utanför centrala Luleå. På festen deltog ett 50-tal personer vid en kräftskiva.

– Det var runt 50 deltagare på festen när vi kom dit. Men vi misstänker att om den hade fått fortgå hade det blivit drygt 100 innan kvällens slut, säger Micael Selini, insatschef vid polisen till Norrbottens Media.

Bakgrunden till tillslaget är att polisen misstänker att vapen och narkotika förvaras i lokalen, och att det bedrivs försäljning av alkohol.

– Vi misstänker att man gömmer vapen i lokalen eller dess omgivningar, säger Micael Selini.

Kräftskivan är en årligt återkommande fest. De senaste åren ska polisen ha närvarat i skymundan och kontrollerat trafikmiljön. Men på grund av misstankarna som nu finns valde de att slå till med kraft.

– Vi vill plocka bort den narkotika och de vapen som vi misstänker finns där, säger Selini.

Polisen offentliggjorde tillslaget vid en hastigt tillkallad presskonferens vid 21-tiden. Vid tillfället beskrevs insatsen, som då var pågående, som lugn.

– Den har gått väldigt lugnt till väga. Vi försöker vara så korrekta, artiga och respektfulla som det går.

I nuläget är det två stycken som blivit avlägsnande från festen för de har varit stökiga och inte velat göra riktigt som vi säger.

Vissa beslag har gjorts och i skrivande stund finns tre brottsrubriceringar i form av grovt vapenbrott, narkotikabrott samt brott mot alkohollagstiftningen.

– Det har anträffats narkotika på två personer och det är några som har fått hänga med och lämna urinprov för misstanke om narkotika.

Polisen väljer att informera allmänheten om tillslaget eftersom insatsen är så pass stor och för att hålla allmänhet och media borta från platsen.

– Det var en stor fest och det kräver en stor kommendering av poliser, säger Micael Selini.

I övrigt är uppgifterna knapphändiga. Det är till exempel okänt vad som ledde till att polisen började fatta misstankar mot festen.

Insatsen beräknas pågå under natten mot söndagen och först under söndagen väntas polisen ge en mer sammanställd bild av operationen.

Uppdatering, söndag 10.00:

Vid tillslaget anträffades narkotika på olika ställen i anslutning till klubblokalen och det togs även en del alkohol i beslag. Polisen anträffade dock inga vapen så misstanken om grovt vapenbrott kommer att avskrivas.

Flera personer hade knivar på sig och misstänks därför för brott mot knivlagen.

Ett 50-tal personer visiterades i samband med insatsen och i samband med visitationerna togs en del narkotika i beslag och dessa personer rapporterades för narkotikainnehav.

På plats i lokalen fanns även en minderårig person. Han medtogs för kroppsbesiktning och hans föräldrar kontaktades.

Utöver detta togs it-utrustning i beslag och kronofogdemyndigheten genomförde ett antal utmätningar av skuldsatta personer.

Nu påbörjas polisens utrednings- och analysarbete och någon ytterligare information om insatsen kommer inte att lämnas förrän i slutet av nästa vecka.

David Carr/Norrbottens Media

Jon Velander/Norrbottens Media

Elisabeth Eriksson/Norran

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen