Skelleftebor utreds i stor smugglarhärva: Tullen slog till efter lång spaningsinsats

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Tullverket hade genomfört en omfattande spaningsinsats mot flera personer och i tisdags slog man till på flera platser runt om i Sverige. Fem personer misstänks för grov narkotikasmuggling, två av dessa är bosatta i Skellefteå.

Åklagare Andreas Nyberg är förundersökningsledare för utredningen som alltså bedrivs av Tullverket.

– Jag vill inte i detalj berätta hur länge utredningsarbetet har pågått fram till i tisdags då fem personer greps, eftersom sådana uppgifter kan påverka förundersökningen.

Både yttre och inre spaning

– Men det handlar om att Tullverket jobbat med ärendet under en viss tid, både med inre och yttre spaning. Beslut togs sedan att fem personer skulle anhållas i sin frånvaro. Genom en planerad insats så greps dessa personer på tisdagen på olika platser runt om i Sverige, fortsätter Andreas Nyberg.

Brottsrubriceringen grov narkotikasmuggling antyder att det rör sig om omfattande mängder och hantering av narkotiska preparat.

Två av de personer som nu sitter anhållna är alltså från Skellefteå, det bekräftar åklagaren för Norran.

Andreas Nyberg: Hur bevisningen ser ut och vad de fem sagt i de inledande förhören kan jag av utredningstekniska skäl inte kommentera.

Men Andreas Nyberg vill i det här läget inte kommentera vilka det handlar om, ålder, kön eller eventuell brottslig bakgrund. Förutom de fem anhållna förekommer fler personer i utredningen.

Enligt åklagaren sitter de anhållna på olika platser i Sverige, bland annat i Umeå. Utredningen kommer att fortsätta att bedrivas från Umeå, det är vid Umeå tingsrätt som eventuella häktningsförhandlingar kommer att hållas.

Om de fem personer anhölls i tisdags, håller inte tidsfristen för en begäran om häktning på att gå ut?

– Ja, senast vid lunch på fredag måste häktningsframställningarna vara inlämnade till tingsrätten, alternativt att en eller flera av de anhållna släpps. Men det är för tidigt att säga någon i häktningsfrågan, svarar Andreas Nyberg.

Taggar:

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen