Skelleftebon greps av polisen i Norge: ”Jag är rädd för att bli oskyldigt dömd”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits. Notera att denna artikel är från 2017

Norsk polis har gripit den Skelleftebo som varit häktad i sin utevaro misstänkt för omfattande förföljelse av en kvinna. På fredagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingen i Skellefteå: ”Jag är oskyldig och vill inte sitta frihetsberövad”, påpekade mannen.

Norran kunde den 25 januari berätta att den 34-årige mannen skulle sökas av polisen i Norge efter ett beslut av Skellefteå tingsrätt.

Mannen misstänks för olaga förföljelse av en kvinna i Skellefteå under 2015, som han haft en relation med. När de gick skilda vägar började mardrömmen för Stina, som hon kallats i olika Norran-intervjuer.

Åtal väcktes vintern 2016 och i april samma år ställdes rättegången in eftersom mannens psykiska hälsa skulle undersökas.

Men mannen har inte velat medverka i den utredningen och skickades nyligen ett brev till åklagare Marie Andersson där han gav ett splittrat intryck men påpekade att han inte tänkte delta vid någon rättegång.

Skellefteå tingsrätt tog den 23 januari beslut att mannen skulle häktas i sin utevaro. Nyligen greps han av polisen i en norsk stad och på fredagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingen i Skellefteå.

”Finns flyktfara”

– Han ska häktas utifrån den flyktfara som finns. Han har haft alla möjligheter att komma hit men valt att stanna i Norge. Och i brevet till åklagarmyndigheten förklarar han ju att han inte kommer att medverka i rättegången, påpekade Marie Andersson.

Tingsrättens besked: Han är på sannolika skäl misstänkt för olaga förföljelse. Det finns risk att han avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.

Via sin försvarare Jens Nyström föreslog 34-åringen att han skulle slippa sitta häktad och han istället kunde tänka sig anmälningsplikt och reseförbud, vilket skulle innebära att han måste stanna i Skellefteå och regelbundet anmäla sig hos polisen.

Psykisk hälsa utreds

– Det vore ett mycket bättre alternativt med tanke på hur dåligt jag mår, förklarade 34-åringen.

Tingsrättens beslut blev att mannen ska sitta häktad i väntan på rättegången.

Domstolen beslutade också att den mindre sinnesundersökning, som ännu inte blivit gjord, nu ska genomföras i Umeå.

Mer från Nyheter

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 18 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen