Skelleftebo döms för dubbla våldtäkter: Slipper fängelse

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Han utnyttjade kvinnans utsatta situation och hade samlag med henne. Nu döms Skelleftebon för två fall av våldtäkt.

Norran berättade den 2 september om rättsfallet där en Skelleftebo åtalats för två fall av våldtäkt samt att han ofredat kvinnan och utsatt henne för skadegörelse. Mannen har aldrig suttit frihetsberövad under förundersökningen.

– Hans särskilda behov har spelat in i detta beslut, berättade åklagare Magnus Öhrn i en Norran-intervju.

Finns ”särskilda behov”

Åklagaren beskrev vidare att både målsägande och misstänkt har ”särskilda behov”, och att händelserna har skett på ett boende inom Skellefteå kommun.

Detta framkommer också av onsdagens dom vid Skellefteå tingsrätt, där mannen döms för två fall av våldtäkt.

Den åtalade förnekade brott

Mannen, som är i 30-årsåldern, medgav att han haft sexuellt umgänge med kvinnan men han förnekade brott.

Han döms för våldtäkt eftersom rätten menar att kvinnan, på grund av hennes psykiska ohälsa, befunnit sig i en ”särskilt utsatt situation” och att mannen trots detta vid två tillfällen i fjol genomfört samlag med henne.

Skyddstillsyn och behandling

I normala fall hade påföljden blivit ett längre fängelsestraff men eftersom mannen har en funktionsnedsättning så väljer tingsrätten skyddstillsyn med särskild behandlingsplan som omfattar ett behandlingsprogram för sexualbrottsdömda män, som förkortas ROS.

Skadeståndet till kvinnan blev 233 000 kronor vad gäller våldtäkterna, varav 200 000 kronor gäller kränkningsersättning.

Taggar:

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen