Han har många års erfarenhet av att, i sitt arbete som bedrägeriutredare vid polisen i Skellefteå, träffa på bedrägerianmälningar både i stort och smått.
Statistik som polisen i Skellefteå tagit fram visar att den som anmäls för bedrägeri oftast är en man i 20-årsåldern.
– Efter 40-årsåldern upphör i princip männen att begå bedrägeribrott, påpekar Erik Jonsson.
Vad finns det för gemensamma nämnare när ni tittar på de som begår nätbedrägerier?
– En sak som ofta förenar är att personen har en kriminell bakgrund, likaså olika slags missbruk. Psykisk ohälsa är också något som förekommer. Personen är förstås av olika anledningar i behov av pengar - och har sällan egna pengar att betala kommande skadestånd som tingsrätten brukar besluta om.
Sällan några pengar
– Därför får brottsoffren sällan tillbaka några pengar, eftersom det i första hand är målsäganden som ska kräva in skadeståndet av den dömde, tillägger Erik Jonsson.
Samtidigt har han på senare år sett fler unga kvinnor anmälas, åtalas och dömas för nätbedrägerier, allt från fejkade barnvagnsförsäljningar på Facebook till påhittade häst- och hyresaffärer.
Vad kan detta bero på, att fler kvinnor väljer att bli nätbedragare?
– Det är svårt att svara på. Men en förklaring kan vara att man sällan eller aldrig fysiskt träffar sitt offer.
Erik Jonsson avslutar:
– Viktigast är att man är misstänksam när man handlar av privatpersoner. Googla på namnet, ta fram så många uppgifter du kan, använd köpsajternas betalningssystem - och kom ihåg att en alltför bra affär kan visa sig vara en bluffaffär.
Man kan gömma sig bakom datorn, kontakterna sker ju via köp- och säljsajter, mail och sms-meddelanden.