Polis varnar om yxman: ”Han har rymt, bedöms som farlig, ring polisen 112 om ni sett honom”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits. Notera att denna artikel är från 2015

Nu går polisen i Skellefteå ut och varnar för den 25-årige man som misstänks för yxattacken mot en väktare på parkeringsdäcket till Vintergatans köpcentrum. Mannen har rymt från en vårdinrättning och bedöms som farlig för allmänheten.

Uppdatering: Mannen greps i Umeå vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen. Läs mer om gripandet här.

Det var vid 15.30-tiden på tisdagseftermiddagen som händelsen inträffade i centrala Skellefteå. En väktare skulle ingripa mot en misstänkt snattare.

Läs mer: Yxmannen är enligt tips från allmänheten kvar i Skellefteå

När väktaren hann i kapp gärningsmannen upp på parkeringdäcket på Vintergatans köpcentrum tog mannen plötsligt fram en yxa och högg mot väktaren.

Lyckligtvis uppstod inga personskador men väktaren fick delar av kläderna förstörda.

Längs Stationsgatan

Efter yxattacken flydde gärningsmannen västerut ned för infarten till parkeringsdäcket, sedan vek han av söderut längs Stationsgatan.

Polisen i Skellefteå går nu ut med en varning till allmänheten. Tack vare bilder från övervakningskameran inne på Ica Torget samt väktarens uppgifter han polisen kunnat fastställa mannens identitet.

– Det är en 25-åring man som har avvikit från en vårdinrättning i Norrbotten. Mannen har tidigare dömts för ett grovt våldsbrott, och påföljden blev vård. Mannen avvek från vårdinrättningen för drygt en vecka sedan, säger Torbjörn Nyback vid Skelleftepolisen.

Bilden som polisen lämnat ut visar hur den drygt 180 centimeter långe mannen var klädd inne i Ica-butiken: mörk dunjacka och huvtröja, mörka byxor samt att han bar på en ryggsäck.

”Behöver hjälp”

– Vi har sökt efter 25-åringen med alla tänkbara resurser under tisdag och onsdag, men utan resultat. Nu behöver vi allmänhetens hjälp. Det är viktigt att man inte närmar sig mannen om man ser honom, istället ska man direkt ringa polisens larmnummer 112.

Bedöms som farlig

– Mannen betecknas som farlig med tanke på vad han är dömd för och vad han gjorde mot väktaren i tisdags, tillägger Torbjörn Nyback.

Han påpekar att polisen inte vet om 25-åringen är kvar i Skellefteå.

– Men någon kan ju exempelvis ha sett honom kliva på en buss sedan tisdagseftermiddagen, säger Torbjörn Nyback.

 

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen