Pistoldramat intill strandpromenaden: ”Mobiltelefonen var pant för att säkra skuld”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Han bar på en kolsyrepistol och försökte tvinga till sig pengar eller en telefon som pant för en skuld. Nu döms 19-åringen till fyra månaders fängelse för försök till grovt olaga tvång.

Norran har tidigare berättat om dramat vid Bryggarbacken intill strandpromenaden i Skellefteå på kvällen den 6 september.

Åklagaren åtalade mannen för försök till rån alternativt försök till grovt olaga tvång. Mannen hade en kolsyrepistol synlig och var hotfull mot offret.

Grovt olaga tvång

– Jag fick dödsångest när jag hotades, berättade brottsoffret i polisförhör.

Tingsrätten bedömer händelsen som försök till grovt olaga tvång, att han med hjälp av hoten och pistolen försökt förmå målsäganden att lämna över pengar eller en mobiltelefon, som skulle vara pant för en tidigare skuld.

Blev villkorligt frigiven

Skadeståndet blev på 10 000 kronor och 19-åringen ska också stanna kvar i häktet i väntan på att domen ska vinna laga kraft.

Han ska dessutom avtjäna drygt två månader till  i fängelse från en tidigare villkorlig frigivning efter en dom i Skellefteå i april som gällde försök till grov misshandel, olaga hot och skadegörelse. Där dömdes han till sju månaders fängelse.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen