Oroande inbrottsvåg drabbar Skellefteå: Tjuvarna slår till mot lägenheter i centrum

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Två nya lägenhetsinbrott i helgen – och nu slår Skelleftepolisen larm om en lika ovanlig som allvarlig inbrottsvåg. ”Det krävs mod att gå in i ett trapphus och bryta upp en lägenhetsdörr”, säger Joakim Oja.

Skelleftebygden och inlandet har i omgångar de senaste åren drabbats av seriebrottslighet när det gäller inbrott i villor. Men inbrott i lägenheter är ett mycket ovanligt brott.

Fram tills nu har dessa inbrott vanligtvis handlat om att kriminella och missbrukare gör inbrott hos varandra för att bland annat reglera skulder.

”Vi har varit förskonade”

Därför är denna brottstyp – grova stölder i lägenheter i centrala Skellefteå – som inträffat senaste månaderna lika allvarlig som överraskande.

– Ja, det här är en typ av brottslighet som var har varit förskonade från under många år, säger Joakim Oja vid polisen i Skellefteå.

Från den 1 april och fram till den gångna helgen har det anmälts 18 lägenhetsinbrott inom lokalpolisområde Skellefteå, där även Norsjö och Malå ingår.

Joakim Oja: Inbrott i den egna bostaden är ett mycket kränkande brott som vi ser extra allvarligt på, det är extra angeläget att klara upp dessa brott.

Flesta inbrotten i centrum

– De allra flesta av dessa lägenhetsinbrott har inträffat i centrala Skellefteå. Tillvägagångssättet har varit likadant, tjuven eller tjuvarna har gått i trapphuset, brutit upp ytterdörren till aktuell lägenhet och därinne stulit främst hemelektronik, smycken och alkohol, säger Joakim Oja.

Sedan 1 april har det varit inbrott bland annat på Skeppargatan, Uppfinnarvägen, Varvsgatan och Morellstigen i Skellefteå.

Och vid 21.30-tiden på söndagskvällen upptäcktes ett nytt inbrott på Morellstigen. Under måndag förmiddag genomförde polisens tekniker en brottsplatsundersökning.

Efterlyser vittnen

– Det har också inträffat ett lägenhetsinbrott på Karlgårdsvägen i fredags. Brottstiden är mellan klockan 07 och 16 då inbrottet upptäcktes. Vi efterlyser vittnesuppgifterna från dessa områden, om man sett främmande personer eller fordon i anslutning till tiden för brotten, säger Joakim Oja.

Han påpekar också att flera inbrott har skett på dagtid, ibland har brottstiden inte varit längre än någon timme då innehavarna bara tillfälligt lämnat bostaden.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen