Mordet på kvinnan i soprummet i Norsjö: Hon dog till följd av flera stickskador

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Den äldre kvinnan lämnade ICA i Norsjö vid 13-tiden i lördags. Drygt en halvtimme senare hittades hon död av en granne i ett soprum på Åkargatan. Hon dödades till följd av stickskador mot kroppen, bekräftar åklagare Petra Lundberg.

På onsdagen hölls häktningsförhandlingen vid Skellefteå tingsrätt mot den 20-årige man som misstänks ha mördat en äldre kvinna i ett soprum i Norsjö.

I polisförhör och vid häktningsförhandlingen, som till stora delar hölls bakom stängda dörrar, har 20-åringen förnekat att han skulle ha någonting att göra med den äldre kvinnans död.

Två timmar lång förhandling

Åklagare Petra Lundberg förklarade att mannen i första hand är på sannolika skäl misstänkt för mord, men att han alternativt ska häktas som skäligen misstänkt, vilket är den svagare misstankegraden.

Efter en två timmar lång förhandling blev det också tingsrättens beslut: mannen häktades som skäligen misstänkt för mordet.

Det innebär att åklagaren nu bara har en vecka på sig att presentera ny bevisning till den kommande omhäktningsförhandlingen.

Är bevisningen svag mot mannen?

– Jag delar inte tingsrättens uppfattning om att det handlar om den lägre misstankegraden, jag menar att det redan nu finns sannolika skäl. Det här kan förstås ge bilden av att bevisningen är svag, men det är inte min uppfattning. Men utredningen har bara pågått under några dagar, den misstänkte har ännu inte kunnat höras mot allt material. Det tar helt enkelt tid att arbeta fram utredningsmaterial, bland annat brottsplatsundersökningen och övrig teknisk utredning, likaså bearbeta ett stort antal förhör, svarar Petra Lundberg.

Hur jobbar ni närmaste dagarna?

– Vi kommer att arbeta vidare med att mannen ska höras kring iakttagelser som vittnen gjort i nära anslutning till händelsen, och som jag menar kopplar honom till brottsplatsen. Där har den misstänkte saker att förklara. Det finns också tekniska fynd som mannen ännu inte hörts mot. Exakt vad det handlar om för tekniska fynd kan jag av utredningsskäl inte redogöra för i dag.

Polisen har efterlyst vittnen, vad handlar det om för viktiga tidpunkter och platser?

– Det är ett snävt tidsspann vi talar om. Hon ses på Ica-butiken i Norsjö strax före klockan 13 på lördagen. Strax efter klockan 13.30 anträffas kvinnan död av en granne i soprummet. Under den här tidpunkten finns det iakttagelser som jag menar är synnerligen besvärande för den häktade, svarar Petra Lundberg.

Åklagaren bekräftar att kvinnan dött till följd av stickskador mot kroppen, närmare än så vill Petra Lundberg inte gå in på när det gäller detaljer kring dödsorsaken.

Motivbilden då – vem kan ha skäl till att vilja döda en äldre kvinna i ett soprum i Norsjö?

– Just nu har vi inget motiv till dådet, men vi arbetar med att såväl kartlägga den häktade mannen som offrets sista dagar i livet. Men just nu ser vi inget direkt motiv till händelsen, säger Petra Lundberg.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen