Mordåtalad lockades in i klädfällan av polisen: ”Du hade elva förhör på dig att berätta”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Polisens utredare visste att 21-åringen hade bytt kläder på morddagen, frågan blev då till mannen: ”Vilka kläder hade du på dig den 14 oktober?” Då berättade 21-åringen inget om klädbytet – som avslöjades av Ica-butikens övervakningsbilder.

I torsdags inleddes rättegången vid Skellefteå tingsrätt mot den 21-årige man som åtalats för mordet på en äldre kvinna i ett soprum på Åkargatan i Norsjö den 14 oktober i fjol.

På tisdagen var det dags för 21-åringen att berätta vad han hade för sig under det aktuella dygnet, fram till 22.40-tiden då han greps av polisen i sin lägenhet.

Tre timmar långt förhör

Åklagare Petra Lundberg kontrade med ett tre timmar långt förhör som handlade om mannens sinnesstämning vid tiden för mordet, bruk av narkotika, den skrala privatekonomin – och inte minst: var han sågs i Norsjö under morddagen, hur han klädde sig men också att han bytte kläder och skor samma dag.

Detta med 21-åringens kläder – hur han bytte kläder och skor under dagen samt att handskar och skor han bar före mordet inte återfunnits – innebar ett antal pressande frågor från åklagaren.

I förundersökningen, som åklagaren hänvisade till ett flertal gånger till följd av att 21-åringen ändrade sina uppgifter, framgår det att polisen – tack vare bilder från Ica-butiken – tidigt visste att 21-åringen bytt kläder.

Åklagaren om att hans skor aldrig hittats: Menar du verkligen att någon gått in i din lägenhet och stulit de skor du råkade ha på dig denna lördag förmiddag?

Polisen frågade vilka kläder 21-åringen bar den aktuella lördagen, svaret blev de kläder han hade på sig i samband med gripandet. Kläderna han bar före mordet hittades två dagar senare i ett torkrum som mannen förfogar över.

”Fruktansvärt att vara anklagad”

– Varför berättade du inte att du bytte kläder, det har hållits elva förhör, undrade åklagaren.

– Polisen frågade vilka kläder jag haft, jag svarade de kläder jag hade när jag greps. Jag hade glömt att jag hade bytt. Det har varit fruktansvärt att vara anklagad för mord, så mina minnen har kommer tillbaka efterhand, blev svaret.

”Bytte däck och lekte med hund”

Att 21-åringen bytte kläder på grund av dessa ”luktade hund”, efter att han lekt med en hund i samband med ett däckbyte vid 13-tiden, är helt nya uppgifter, tillade Petra Lundberg.

Här nedan kan du se ett webb-tv-inslag från i höstas som beskriver vilka platser där den äldre kvinnan sågs timmen före mordet i soprummet.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen