Mannen som begärts häktad för Kalamarksmordet är Arvidsjaursbo

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.
Medhjälparen? Under utredningen av rånmordet konstaterades att 44-åringen var för "rund över magen" för att ta sig genom det ladugårdshål som ett vittne skulle ha sett mördaren krypa genom. Bild: Kurt Engström

44-åringen från Arvidsjaur krävde bröderna Lindberg på 80 000 kronor – två månader innan rånet i Kalamark. Däremot ansågs han för tjock för att ha kunnat ta sig genom ladugårdshålet.

Nu begärs mannen häktad för medhjälp till det brutala mordet.

44-åringen har haft flera olika adresser de senaste 20 åren, dels hemorten Arvidsjaur men även Stockholm och en by utanför Luleå, rapporterar Norrbottens media

Han kom i kontakt med Kaj Linna när han jobbade som försäljare i Luleå en period i slutet av 90-talet.

Då hade Linna, tillsammans med en tredje man i härvan, sålt ett dokumentskåp till bröderna Lindberg i Kalamark – det som numera är känt som ”kassaskåpet”.

Skåpaffär

Affären resulterade senare i att bröderna pressades på närmare 90 000 kronor extra av Linna och kumpanen.

44-åringen, som alltså inte var inblandad i första skåpaffären med bröderna, höll fortsatt kontakt med Kaj Linna och deras samtal handlade ofta om brott.

Båda fälldes också för en stor stöld i en Coop-butik i Arjeplog år 2000, där 44-åringen jobbade vid tillfället. Då försvann telefonkort och kontanter till ett värde av närmare 100 000 kronor.

Senare arbetade han i flera år i Stockholm.

Kontakt med Linna

Men bara cirka två månader innan rånmordet var han tillbaka i Norrbotten, när han också besökte brödernas Lindbergs hus i Kalamark.

Då tvingade 44-åringen bröderna att betala ytterligare 80.000 kronor i kontanter för kassaskåpet som de hade köpt några år tidigare. Vid tillfället hade han med sig ett papper där det framgick att han var ”jurist” och ombud för Linnas kumpan, en man som han senare delade pengarna med.

Påskveckan innan rånmordet 2004 förnyade han kontakten med Kaj Linna.

Det var då som Linna, enligt 44-åringen själv, berättade om planerna på en ”stöt” hos bröderna Lindberg. I samband med detta ska de två också ha kört vägen förbi brödernas hus, den så kallade ”avvärjningsresan” när han enligt egen uppgift försökte avstyra rånet som han trodde att Kaj Linna planerade.

Kaj Linna försökte för övrigt ringa 44-åringen tre gånger strax innan midnatt, samma kväll som rånmordet i Kalamark hade ägt rum, dock utan att samtalen kopplades fram.

Detaljrikt

Åklagaren byggde mycket av sin bevisning på 44-åringens detaljrika redogörelser, som delvis överensstämde med händelserna i anslutning till rånmordet.

Hans versioner har dock förändrats med åren, vilket inte minst framgår av den videoinspelade intervju som Linnas advokat bifogade i den beviljade resningsansökan.

Mot bakgrund av 44-åringens kriminella förflutna och diverse oklarheter i redogörelserna fanns också tidigt misstankar mot honom, vid sidan av Kaj Linna.

Under utredningen av rånmordet konstaterades dock att han var för ”rund över magen” för att ta sig genom det ladugårdshål som ett vittne skulle ha sett mördaren krypa genom.

Tingsrätten skrev samtidigt i domen att det inte gick att ”bortse ifrån möjligheten att han hade varit delaktig i planeringen och lagt skulden på Kaj Linna för att skydda någon annan”.

Nils Johansson//Norrbottens media

Mer från Nyheter

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 18 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen