Männen misstänks för stor stöldhärva: Skotrar stals och lades ut på Blocket

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

De misstänks ha åkt runt i inlandet, främst Norsjöbygden, och stulit bland annat skotrar från förråd och garage. Sedan lades sakerna ut till försäljning på Blocket. Nu åtalas männen i en stor stöld- och hälerihärva.

Hela härvan rullades upp den 11 december efter att en stulen skotermotor hittades av polisen i den personbil som männen färdades i.

Husrannsakan i flera bostäder avslöjade mängder av stöldgods från tidigare stölder i främst Norsjöbygden.

Sålt via Blocketannonser

Den första åtalspunkten handlar om en stöld av en skoter mellan den 26 november och 11 december i Norsjötrakten. Här menar åklagaren att bevisningen bara räcker för häleri, att de två männen – 28 och 36 år och bosatta i Västerbottens inland – köpt skotern och sedan sålt skoterdelar via Blocketannonser.

Den andra åtalspunkten gäller en stöld av en snöskoter, en motorsåg samt en röjsåg mellan den 30 oktober och 4 november. Även här har det sedan förekommit försäljning via Blocket av skoterdelar. Männen åtalas för stöld alternativt häleri.

Drabbad av omfattande stöld

Den tredje åtalspunkten handlar om en omfattande stöld i en by utanför Bastuträsk, Norsjö kommun, där det stals bland annat en snöslunga, en åkgräsklippare, flera sågar, en båtmotor, kläder och verktyg. Därefter har föremål lagts ut till försäljning. Männen åtalas även i detta fall för stöld alternativt häleri.

Som bevisning hänvisar åklagaren i dessa åtalspunkter bland annat till Blocketannonser, vad som påträffades i fordonet när männen greps samt vid husrannsakan främst hemma hos 36-åringen samt bilder på stöldgods som hittats i 28-åringens mobiltelefon.

Körningen enda erkännandet

28-åringen åtalas också för en bilstöld i Norsjö i början av december samt grov olovlig körning den 5 december. Han erkänner den olovliga körningen men förnekar bilstölden.

I polisförhör har männen förnekat de misstänkta stöld- och häleribrotten.

Taggar:

Mer från Nyheter

Artiklar från 21 januari 2018

Artiklar från 20 januari 2018

Artiklar från 19 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen