Efter attacken i Ursviken: mannen ska jagas i Europa för blodiga misshandeln

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits. Notera att denna artikel är från 2016

Han misstänks för att brutalt ha misshandlat sin sambo. Men polisen i Skellefteå har inte kunnat hitta den efterlyste mannen. Därför blir han nu internationellt efterlyst.

Det var den 12 november i fjol som mannen gick till angrepp mot sambon i en bostad i Ursviken.

När polisen kom till platsen påträffades den svårt misshandlade kvinnan. Barn hade också funnits i omedelbar närhet i samband med överfallet. Kvinnan fördes till Skellefteå lasarett för vård.

Anhållen i sin utevaro

Mannen blev utifrån de allvarliga brottsmisstankarna och den starka bevisningen anhållen i sin utevaro.

Polisen i Skellefteå jobbade med att leta mannen på kända adresser, men den misstänkte gick inte att hitta.

Mannen misstänks också för övergrepp i rättssak och olaga hot, att han ska ha dödshotat kvinnan ifall hon skulle anmäla den grova misshandeln till polisen.

Han har vid misshandeln visat en särskild hänsynslöshet och råhet mot kvinnan som utsattes, det är den totala situationen jag bedömer.

Detta har skett vid flera tillfällen både via sociala medier och mejl, enligt åklagare Magnus Öhrn.

Häktades av tingsrätten

Nyligen häktades mannen i sin utevaro vid Skellefteå tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för de tre brotten.

Vid förhandlingen, som hölls bakom stängda dörrar, konstaterade tingsrätten att mannen inte påträffats av polisen.

”Utevaron inget hinder”

– Tingsrätten finner dock anledning att anta att han avvikit och på annat sätt håller sig undan, varför hans utevaro inte utgör hinder mot att hålla förhandlingen, förklarade rådman Thomas Blomgren när häktningsförhandlingen inleddes.

Mannens advokat Linda Sundlöf förklarade vid förhandlingen att hon inte varit i kontakt med sin klient och att hon därför inte vet hans inställning till brottsanklagelserna.

Flera skäl för häktning

Tingsrätten ansåg att det fanns flera skäl till att mannen skulle häktas i sin utevaro: risk för nya brott, att han på fri fot kan försvåra utredningen och det mest uppenbara, att det finns risk att han avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.

– Det innebär att jag nu kommer att lämna in en internationell arresteringsorder, att han blir efterlyst i hela Europa. Det finns tecken på att han har lämnat Sverige, säger Magnus Öhrn.

Ovanligt med efterlysning

Att en person bosatt i Skellefteå blir efterlyst internationellt är mycket ovanligt.

– Det här ger möjlighet att få hjälp av både polis och tull runt om i Europa, påpekar Magnus Öhrn.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen