Man i 20-årsåldern döms för sexuellt ofredande under Trästockfestivalen

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits. Notera att denna artikel är från 2016

En man i 20-årsåldern dömdes på måndagen vid Skellefteå tingsrätt för sexuellt ofredande sedan han tagit en kvinna på brösten under en konsert på Trästockfestivalen.

Mannen och kvinnan hade träffats tidigare under kvällen den 24 juli i år och brottet inträffade på Trästockfestivalen när de båda stod tillsammans i publiken för att se kvällens sista konsert.

Kvinnan har berättat att mannen, som stod bakom henne och höll om henne, tog tag i hennes ansikte och försökte kyssa henne. Hon knuffade då undan mannen, som med en gest visade att han förstod. Han ställde sig sedan bakom henne igen och höll händerna på hennes höfter. Efter några minuter flyttade han upp sina händer till hennes bröst och tog tag om dem.

Kvinnan sade då åt honom att sluta och gick därifrån.

Hon ska senare under kvällen ha berättat om händelsen för två kompisar. En av dem har i förhör berättat att hon sett att mannen varit innanför kvinnans tröja med sina händer och tagit på henne.

Mannen har i förhör berättat att han kysst kvinnan, men förnekar att han tagit henne på brösten.

Tingsrätten bedömer dock att kvinnan berättat om händelsen på ett trovärdigt sätt och att det inte finns några omständigheter som gör att det finns anledning att misstänka att hon falskt anklagat mannen för brottet. Tingsrätten anser också att uppgifterna från kvinnans kompisar ger stöd åt vad hon uppgett.

Mannen döms för sexuellt ofredande för att ha tagit kvinnan på brösten. Tingsrätten anser att mannens försök att kyssa kvinnan är en fristående gärning och att omständigheterna kring den inte anses som ett sexuellt ofredande.

Kammaråklagare Minna Lintunen menar att kvinnan befann sig i en utsatt situation och argumenterade för ett fängelsestraff. Tingsrätten skriver i sin dom att ”det inte framkommit några omständigheter som visar på att kvinnan varit kraftigt påverkad av alkohol, haft svårt att värja sig eller liknande omständigheter som skulle kunna innebära att hon varit i en utsatt situation”.

Påföljden stannar därför på 100 dagsböter. Mannen ska även betala ett skadestånd på 5000 kronor till kvinnan.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen