Man i 20-årsåldern häktas för mordbränder

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Mannen som greps på måndagen misstänkt för att ha anlagt två bränder i Ursviken häktas för mordbrand. Han har nu erkänt att det var han som startade bränderna.

Mannen, som är i 20-årsåldern, häktas på två punkter. Enligt åklagaren finns det en risk att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet och att brottet kan leda till minst två år i fängelse.

Läs mer: Man anhållen för en av flera anlagda bränder

20-åringen greps i måndags i närheten av två bränder i skogen nära Skelleftehamnsvägen i Ursviken. Han misstänks ha tänt på en soffa och en jaktkoja.

Senare samma dag anhölls mannen skäligen misstänkt för mordbrand alternativt skadegörelse genom brand. Skäligen misstänkt är den mindre misstankegraden. Han förnekade initialt att det var han som anlagt bränderna.

Höjd misstankegrad

Nu har misstankegraden höjts och mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Anledningen är mannen nu erkänner att det var han som startade både branden i jaktkojan och den i soffan.

Åklagare Åsa Jonsson utesluter nu att det kan röra sig om skadegörelse genom brand.

– Utifrån de utredningsuppgifter jag har tagit del av finns det risk för spridning, därför rör det sig om mordbrand. Räddningstjänsten, som har varit på platsen, har sett hur det ser ut i terrängen angående brandfara och risk för spridning. Utifrån deras uppgifter gör jag bedömningen att ska vara en fråga om mordbrand, säger hon.

Varför bedöms det att mannen riskerar att fortsätta sin brottsliga verksamhet?

– Det är utifrån att det är två bränder vi talar om och det han har uppgett i förhör. Jag menar att det gör att det finns en risk för att det kan fortsätta, säger Åsa Jonsson.

Läs mer: Misstänkt mordbrand – polisen förhör frihetsberövad man

20-åringen är hemmahörande i Skellefteå kommun. Häktningsförhandlingen ska hållas under torsdagsförmiddagen. 

Taggar:

Mer från Nyheter

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen