Kvinna ljög för polisen om misshandel – döms: ”Skäl att beakta en kaotisk situation”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Hon såg hur dörren i byagården skadades – och anklagade sedan en ung man för misshandel. Nu döms den unga kvinnan för falsk tillvitelse.

Norran berättade i måndags om två ovanliga rättsfall i Skellefteå, falsk tillvitelse och mened. I det första fallet har det hållits rättegång, förhandlingen om mened hålls senare i höst.

Vid rättegången erkände kvinnan att hon i samband med den stökiga festen falskeligen uppgav för polisen att en ung man skulle ha slagit henne i magen.

”Det var väldigt dumt”

– Jag var rädd och upprörd. Det var väldigt dumt, jag vet inte varför jag gjorde det och jag ångrar mig, förklarade hon.

Skellefteå tingsrätt tar i domen hänsyn till omständigheten att det var en ”kaotisk situation då hon i det första skedet lämnade felaktiga uppgifter till polisen”, och att det inneburit en nedsatt förmåga att ha koll på sitt eget agerande.

Straffvärdet för brottet är en månads fängelse, påpekar tingsrätten. Förutom nämnda förmildrande omständigheter påpekas att det handlar om en ung, ostraffad person som visat ånger.

Ur tingsrättens dom: Mycket talar för att hon haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande och att hon uppgett att hon inte velat medverka i utredningen vilket kunde ha följts upp.

Påföljden blev villkorlig dom och 30 dagsböter samt att betala 6 300 kronor i skadestånd.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen