Två larm om gräsbränder

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.
Här ska branden i Skelleftehamn ha brutit ut, enligt SOS Alarm. Karta: Google maps
Här ska branden i Källors ha brutit ut, enligt SOS Alarm. Karta: Google maps

SOS Alarm rapporterar om två gräsbränder.

Det ena larmet kom klockan 11.02. Enligt det ska gräsbranden ha brutit ut på Björkhammargatan i Skelleftehamn. Räddningstjänsten från Skelleftehamn är på väg till platsen.

Den andra gräsbanden ska vara i Kälfors. Larmet kom klockan 11.07. Till det larmet är Fällfors räddningstjänst, med assistans av Byske räddningstjänst, på väg.

– Larmen kom ungefär samtidigt, vi har inte valt att åka på något av dem. De som larmat har uppskattat hur stora de är och de verkade inte vara så stora, säger insatsledaren vid Skellefteå räddningstjänst.

Uppdatering, 11.59:

Peter Markstedt, insatsledare vid Skellefteå räddningstjänst, berättar att det var ett område på runt 5000 kvadratmeter som brann i Kälfors.

– Där var det ett bostadshus i närheten som hotades, men de boende hade lyckats kratta och undanröjt att branden skulle nå huset, säger Peter Markstedt och fortsätter:

– Där är man kvar från Byske räddningstjänst och lägger på vatten. Man ska tömma en vattentank för att säkerställa att det inte blir någon spridning.

I Skelletehamn var det ett område på omkring 1 500 kvadratmeter som brann. Där har räddningstjänsten lyckats släcka branden och lämnat platsen.

Det finns ännu ingen orsak till att bränderna uppstod. Peter Markstedt har en uppmaning till de som tänker elda ris eller gräs:

– Tänk på att ha krattor, vattenkannor och strilkannor bredvid, så att du kan begränsa om branden sprider sig. Och vi avråder från att elda om det är kraftig vind.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen