Konflikt i bostadsområde kulminerade i misshandel med träregel

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Vittnen talade om grädde i brevlåda och ägg kastade mot en bil. En lång rad av konflikter i ett bostadsområde i en ort utanför Skellefteå kulminerade i en misshandel som resulterade i benfrakturer.

En man i 40-årsåldern döms nu till misshandel efter att ha misshandlat en man med en träregel.

Och misshandeln tycks vara kulmen på en lång tid av konflikter i ett bostadsområde. 

I sin dom skriver Skellefteå tingsrätt att det ”till en början är klarlagt att det har förekommit en hel del konflikter mellan personer som bor i det aktuella bostadsområdet” – inte minst mellan mannen i 40-årsåldern och den man som blev misshandlad av mannen.

Målsäganden uppger att han under samma eftermiddag som misshandeln skedde funnit grädde i sin brevlåda. Ett vittne som också bor i samma bostadsområde uppger att det kastades ägg mot en bil under samma eftermiddag.

Filmat skeende

Exakt vad som hände under denna eftermiddag i maj har klarnat något eftersom en film som skildrar delar av skeendet har funnits som en del av bevisningen. Dock framhåller tingsrätten att varken vittnesmålet från den dömda mannen eller mannen som blev misshandlad är särskild tillförlitliga. Den misshandlade mannen säger sig ha svårt att minnas på grund av den svåra smärtan. Tingsrätten lägger dessutom till att han var kraftigt berusad vid tillfället.

Det som tingsrätten slår fast är att den nu dömda mannen ska ha slagit minst tre slag med en träregel mot den misshandlade mannens ben. Uppgifter från ett vittne samt ett rättsintyg samt fotografierna av skadorna stöder detta.

Slagen resulterade i frakturer på ena benet.

Den dömde mannen har också fortsatt att dela ut slag och sparkar, trots att den misshandlade mannen låg på marken, oförmögen att ställa sig upp på grund av ett benbrott.

Rättens motivering

Mannen döms dock inte till grov misshandel av tingsrätten, för att mannen ”trots allt inte visat sådan hänsynslöshet och råhet så att den bör bedömas som grov misshandel”.

Den dömda mannen är tidigare dömd för ringa narkotikabrott. Han döms nu för misshandel till skyddstillsyn med samhällstjänst på 180 timmar och att han ska genomgå Kriminalvårdens program PRISM, ett individuellt program för missbrukare vars kriminalitet har en koppling till missbruket. Han ska även betala skadestånd till den misshandlade mannen på 28 100 kronor.

Taggar:

Mer från Nyheter

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 18 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen