Knivrån mot apotek Rånoffrets minnen: ”Rödsprängda ögon - och de var kalla”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits. Notera att denna artikel är från 2016

Förra gången de möttes var den 2 oktober då han knivrånade apoteket. Det menar åklagaren. Vid tisdagens rättegång påpekade den apoteksanställda: ”Han hade rödspränga ögon. Och de var kalla.”

Skellefteå tingsrätt sal 1: Vid nio-tiden på tisdagen inleds rättegången mot den 30-årige Skelleftebo som misstänks för rånet mot apoteket Hjärtat i Skellefteå i början av oktober.

Skelleftebon har suttit häktad sedan den 7 oktober. Han förs in i salen tillsammans med transportpersonalen från häktet.

Ett stort antal personer finns på åhörarplats, intill åklagaren och målsägandebiträdet sitter också den anställda på apoteket som utsattes för knivrånet.

Offret berättar om rånet

Efter att åklagare Minna Lintunen gått igenom den bevisning som finns, däribland övervakningsfilmerna, kläder som hittats och anteckningsblocket med spår från rån-lappen som lämnades på apoteksdisken, är det dags för målsäganden att berätta.

Se också: TV: Här slår apoteksrånaren till – se övervakningsfilmen

Med låg röst – det är ibland svårt att uppfatta varje ord – berättar hon om händelsen, hur hon plötsligt inser att mannen som döljer delar av ansiktet med en huvtröja lämnat fram en lapp där han kräver att få ut tre förpackningar Sobril.

Budskapet på rån-lappen

”Trycker du på larmknappen dör du. Jag vet var den sitter”, lyder budskapet på den handskrivna lappen.

Och dessutom: hon upptäcker att han har en kniv en ena handen.

Den anställda berättar:

– Jag gör som det står på lappen, jag hämtar tre paket Sobril. Men du upptäcker han att det är fel styrka. Han säger: ”Skynda dig, för ditt eget bästa!”, samtidigt som han böjer ned huvudet. Men han säger också: ”Jag ber om ursäkt.”

”Har väldigt liknande drag”

Hon har vid en fotokonfrontation inte kunnat peka ut 30-åringen som den som utförde rånet, men när hon tittar mot 30-åringen, där han sitter i rättssalen, säger hon:

– Han har väldigt liknande drag, men jag kan inte säga säkert att det är han.

– Vad minns du om mannen som utförde rånet, undrar åklagare Minna Lintunen.

– Han böjer ju ned huvudet, men jag kan uppfatta att han är väldigt nervös, han skakar. Han har också rödsprängda ögon. Och de är kalla, blir svaret.

Fått stöd och haft krismöten

Hon beskriver hur svårt och jobbigt det är att sitta i rättssalen och berätta om händelsen.

Hon berättar också om de krismöten och stöd hon har fått direkt i anslutning och efter knivrånet.

Rättegången avslutas under tisdag eftermiddag.

 

Mer från Nyheter

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen