55-årige inlandsbon döms för våldsdrama i byn – rättegång fick avbrytas för månadslång psykutredning

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Han kommer att dömas för våldsdramat i inlandsbyn och attacken mot inspektören. En läkarundersökning ska nu utreda om mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

Vid onsdagens slutpläderingar vid Skellefteå tingsrätt om våldsdramat i inlandsbyn den 19 april menade åklagare Jonas Fjellström att mannen ska dömas för grov misshandel, alternativt misshandel, olaga hot samt för våld mot tjänsteman efter händelserna i april.

– Straffvärdet är, ifall tingsrätten inte bedömer misshandeln som grov, runt åtta månaders fängelse, påpekade Jonas Fjellström.

”Han har agerat i nödvärn”

Via advokat Jan-Erik Jonasson begärde den nära anhörige 27 000 kronor i skadestånd för misshandeln och dödshoten.

– Han har agerat i nödvärn i bostaden och ska frias från misshandel och olaga hot, däremot erkänner han våld mot tjänsteman. Det bör ge fängelse i högst tre månader, menade 55-åringens advokat Fredrik Burvall.

Det blir en fällande dom

Redan i dag kan norran.se avslöja att 55-åringen kommer att dömas för våldsbrottet i bostaden och angreppet mot frivårdsinspektören. Tingsrätten meddelade efter pläderingarna att det finns ”övertygande bevisning”.

Eftersom den mindre läkarundersökningen antyder att mannen kan lida av en allvarlig psykisk störning avbröts rättegången.

Utreda psykiska hälsan

Han ska nu genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning för att utreda om han lider av en allvarlig psykisk störning.

Om så är fallet så är rättspsykiatrisk vård, och inte fängelse, den enda rimliga påföljden.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen