Inför rätta för lögner – som åklagarvittne:”Stora problem med minnesförmågan”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Lögnerna i rättssalen var så grova att det handlade om mened, ansåg åklagaren. Men tingsrätten håller inte med och hänvisar till mannens ”stora minnesproblem”.

Norran berättade den 7 september att åklagaren menade att mannen skulle dömas till tre månaders fängelse för mened efter att han ska ha lämnat oriktiga uppgifter vid en rättegång vintern 2016, där han var kallad av åklagaren att vittna om en misshandel i en bostad hösten 2015.

Vid rättegången förnekade mannen brott. Han förklarade att han har stora problem med minnet på grund av hälsoläget.

”Jag var väl nervös”

– Jag vet inte. Men det var första gången jag var på en rättegång. Jag var nervös, då ljög jag väl lite grann, svarade Skelleftebon på åklagarens många frågor.

Advokat Erik von Ahn menade att hans klient skulle frias, bland annat utifrån att denne inte haft något uppsåt att ljuga.

Stora problem med minnet

Han frias nu av Skellefteå tingsrätt från mened.

Det påpekas i onsdagens dom att personutredningen visar att mannen har en komplicerat hälsoläge och att rätten inte kan bortse från mannens påståenden om ”stora problem med sin minnesförmåga” – och att han kan ha uppfattat uppgifterna i sitt vittnesmål som riktiga.

Kan inte bevisa ett uppsåt

”Det är därmed inte bevisat att han medvetet lämnat osanna uppgifter eller förtigit sanningen. Det är således inte bevisat att han haft uppsåt att begå mened”, skriver Skellefteå tingsrätt.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen