Inbrottsvågen mot lägenheter: Tjuvgömma hittades hemma hos mannen – som förnekar

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Uppgifter pekade mot att 46-åringen kunde vara inblandad i inbrottsvågen som drabbat lägenheter i Skellefteå. Vid en husrannsakan hittades en mängd misstänkt stöldgods som kunde kopplas till flera av lägenhetsinbrotten. Nu har mannen häktats.

Polisen i Skellefteå har på olika sätt arbetat med att hitta den eller de som utfört lägenhetsinbrotten: allt från att titta på tänkbara misstänkta till att analysera spår som lämnats kring brottsplatserna.

I mitten av veckan riktade polisen in sig på två personer som misstänkta för delaktighet i inbrotten. Den ene greps på torsdagen, den andre hämtades till förhör på fredagen.

46-åring blev kvar

Den sistnämnde släpptes av åklagare på lördagen.

– Min klient förnekar att han haft något att göra med inbrotten i Skellefteå, säger advokat Göran Landmark.

Mer omfattande bevisning finns den mot den andre frihetsberövade mannen, en 46-åring bosatt i Skelleftetrakten.

Detta framgick under helgen när åklagaren begärde att 46-åringen skulle häktas misstänkt för grov stöld, stöld av medicin samt häleribrott som härrör sig från stölder under drygt två månaders tid i lägenheter i främst centrala Skellefteå. Detta efter en husrannsakan i en bostad där 46-åringen vistas.

På söndagen hölls förhandlingen i Skellefteå. Där framgick att mannen erkänner stöld av medicin från en bostad utanför Skellefteå. Övriga brott förnekas.

– Han ska häktas utifrån risken för att han på fri fot kan påverka utredningen samt begå brott, menade åklagare Marie Andersson.

På Kanalgatan

Förutom medicinstölden så finns det just nu, utifrån vad som framkom vid häktningsförhandlingen, bevisning för grov stöld på Kanalgatan i Skellefteå den 26 juni. Det innebär att polisen måste ha fått fram sådana uppgifter som kopplar 46-åringen till själva inbrottet. Detta inträffade dagtid och stöldgodset var en kamera och kontanter.

I de övriga fallen, så här långt i utredningen, misstänks mannen alltså för häleri, att han hanterat stöldgods från de många lägenhetsinbrotten.

Lång häleriperiod

Perioden för häleribrotten är mellan den 3 maj och fram till den 13 juli. Sistnämnda datum inträffade det senaste lägenhetsinbrottet, då på Nygatan.

Därför är det rimligt att anta att polisen hittat stöldgods hemma hos 46-åringen som bland annat kommer från Nygatan-inbrottet.

Urban Rönnblom säger:

– Förutom stöld av en medicinburk förnekar min klient brott. I övrigt har han givit förklaringar på omständigheter som framkommit i utredningen så här långt.

Att det hittades stöldgods i bostaden, och hur det hamnade där?

– Ja, det är korrekt. I övrigt kan jag inte kommentera ärendet närmare.

 

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen