Hävdar att han fann stulna silverskedar i påse bakom butik– döms för häleri: ”Berättelsen så osannolik”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

En äldre kvinna blev avstulen smycken och silverbestick i sitt eget hem – och efter en husrannsakan återfanns delar av det stulna godset hemma hos mannen. Mannen hävdade att han hade hittat det på lastbryggan vid Röda korset. Tingsrätten köper inte hans förklaring utan dömer honom nu för häleri.

När en en kvinna i 80-årsåldern i slutet av november kom hem till sin bostad i centrala Skellefteå befann sig en för henne okänd man i hennes bostad.

Mannen hade en väska med sig och försvann så snart kvinnan kom hem.

I direkt anslutning till händelsen konstaterade det att det i lägenheten saknades en stor mängd föremål, bland annat smycken och silverskedar.

När polisen sedan gjorde husrannsakan hos en man 40-årsåldern återfanns delar av det som försvunnit vid inbrottet hemma hos den äldre kvinnan, bland annat silverskedar och ett halsband.

Mannen har i tingsrätten hävdat att han fick ett tips om att det låg en påse med massor av bestick vid Röda korsets butik i Skellefteå. Eftersom han själv inte hade mer än två skedar hemma, gick han till lastbryggan vid Röda korset, där han hittade en påse med bland annat skedar. Mannen har också hävdat att han aldrig förstod att skedarna var stulna, och att han har inget aning om hur ett halsband, som tillhör den bestulna äldre kvinnan, som hittades på ett bord i hans sovrum, hade hamnat i hans lägenhet.

Tingsrätten tror dock inte alls på mannen. ”Berättelsen över hur han har fått silverföremålen i sin besittning är så osannolik att den kan lämnat utan avseende”, skriver Skellefteå tingsrätt i sin dom, som slår fast att mannen gjort sig skyldig till häleri.

Mannen döms för totalt åtta brott. Det för förutom häleri även stöld, olovlig körning, hot mot tjänsteman, ringa narkotikabrott, häleriförseelse och ringa stöld. Han döms också för att ha burit kniv på offentlig plats.

Mannen döms bland annat för att ha tankat två gånger utan att ha betalat på OKQ8 i Robertsfors, för att ha hotat en väktare efter att ha stulit en högtalare på Claes Ohlsons och för att ha haft en av Skellefteå kommuns skoldatorer, stulen ur en elevs bil, i sin lägenhet.

Mannen döms till fängelse i tre månader

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen