Hade avsågat hagelgevär under sängen – döms till fängelse

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

En man i 40-årsåldern från Skellefteå kommun döms vid Skellefteå tingsrätt till sex månaders fängelse för vapenbrott. Detta sedan polisen hittat ett avsågat hagelgevär i hans hem.

Det var i juni ifjol som polisen vid en husrannsakan hittade ett avsågat hagelgevär i ett fodral under mannens säng.

Mannen har i förhör uppgett att han var på väg till vänner på en annan ort. När han stannade på vägen dit hittade han vapnet i ett dike och förstod att det var ett hagelgevär, som låg i ett fodral. Han tog med sig vapnet och hade för avsikt att lämna in det till polisen. När han kom hem la han vapnet under sängen i sovrummet och glömde sedan bort att det låg där. Vapnet låg sedan där i två månader innan polisen beslagtog det.

Mannen tycker själv att han var omdömeslös i sitt agerande, men att han aldrig varit intresserad av vapen. Han hade inte patroner till vapnet.

Tingsrätten menar att det avsågade hagelgeväret är ett särskilt farligt vapen som inte har något legalt användningsområde. Men att det inte finns något som talar för att det skulle användas i kriminellt sammanhang eftersom mannen inte hade patroner till det. Mannen förvarade vapnet under sängen utan överhängande risk för att någon skulle hitta det. Därför bedömer tingsrätten att brottet inte ska bedömas som grovt, utan som vapenbrott av normalgraden. Påföljden blir därför sex månaders fängelse.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen