Efter smash and grab-kuppen – en frias och en fälls

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Datorer och mobiltelefoner för drygt 85 000 kronor stals när skyltfönstret till en butik i Norsjö krossades i vintras. Nu har domen fallit.

Det var en natt i slutet av februari i år som två personer bröt sig in i Novicom Datas butik på Storgatan i centrala Norsjö.

Vid inbrottet stals datorer och mobiltelefoner till ett uppskattat värde av drygt 85 000 kronor.

Då gärningsmännen vid tillfället var maskerade syntes inte deras ansikten på filmen från butikens övervakningskamera, men den polisman som tittade igenom det inspelade materialet tyckte sig känna igen personernas kroppsform och rörelsemönster.

Misstankarna riktades mot två unga män hemmahörande i Lyckseletrakten, i dag 20 respektive 18 år gamla.

Läs också: Smash and grab-kupp i Norsjö

En tid efter inbrottet påträffades flera av de stulna datorerna i ett magasin.

I närheten av stöldgodset hittades också en cigarettfimp.

På cigarettfimpen återfanns DNA som ”starkt talar för” att det kommer från den 18-årige mannen. Han har medgett att han vid några tillfällen befunnit sig i magasinet där cigarettfimpen hittades, men inte under perioden för den aktuella händelsen.

Utanför magasinet påträffades också skoavtryck som liknade de skoavtryck som säkrades utanför Novicom Data efter inbrottet.

Utifrån bilderna från övervakningsfilmen och de funna skoavtrycken gjordes bedömningen att skorna kunde tillhöra den misstänkte 20-åringen.

Vid en efterföljande husrannsakan påträffades ett par handskar som en av gärningsmännen – den som av polisen pekats ut som 20-åringen – enligt övervakningsfilmen hade på sig vid inbrottet.

De skor som mannen hade på sig vid gripandet liknade också skorna på övervakningsfilmen.

Tre av de stulna datorerna såldes via en auktionssajt på nätet till en person i södra Sverige. Säljarens användarkonto tillhör 20-åringen och hans namn stod också som avsändare på försändelsen av datorerna.

Läs också: Smash and grab-kupp på väg att klaras upp

Polismannen som tittat på övervakningsfilmen kan inte svara på när han tog del av materialet första gången, han kan inte heller erinra sig i vilket skede som misstankarna mot 18-åringen uppstod. Det kan ha varit efter att DNA-träffen band honom till cigarettfimpen.

Med detta som bakgrund bedömer tingsrätten att bevisningen inte räcker mot den 18-årige mannen och han frikänns därför från brottsmisstankarna.

Vad gäller 20-åringen har försvararen påpekat brister i bevisningen, något som tingsrätten delvis instämmer i.

Tingsrätten gör dock bedömningen att det inte finns något rimligt tvivel mot åtalet och mannen döms därför för stöld.

Mannen har tidigare i år dömts till skyddstillsyn och den påföljden ska omfatta även det här brottet.

Taggar:

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen