Man död i drunkningsolycka

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.
Sökte länge. Räddningstjänsten sökte länge efter den man som två förbipasserande försökte rädda upp ur vattnet. Vid 21.15 återfanns mannen drunknad. Foto: Anna Isaksson/Norrbottens Media

En man har drunknat efter att ha ramlat i det iskalla vattnet från en kaj i centrala Luleå. Två personer ska förgäves ha försökt rädda honom. ”De har sett det och kastat i en livboj”, säger Marcus Isaksson vid polisen.

Det rapporterar Norrbottens Media.

Drunkningsolyckan inträffade i Norra hamn i centrala Luleå vid 19.20-tiden på måndagskvällen. Räddningstjänsten, ambulanser och försvarets räddningshelikopter ryckte ut och ett intensivt sökande inleddes, efter att vittnen hade ringt och larmat från kajen.

– Vi fick in larm om att en person har ramlat i vattnet. Personer har sett det och kastat i en livboj, men har inte lyckats, säger Marcus Isaksson, kommunikatör vid polisens regionledningscentral.

Anna Isaksson, utsänd reporter för Norrbottens Media, pratade med poliser på plats och fick veta att två personer hade larmat om olyckan via 112.

– Två vittnen ska ha sett en mansperson ligga och sprattla i vattnet här. En helikopter hovrar i luften ovanför medan räddningstjänsten letar efter honom i vattnet. Poliser och två ambulanser är också på plats, sa hon.

Hon fick också höra om vittnenas desperata insats för att försöka få upp mannen ur vattnet.

– Det är två personer som har sett en man i vattnet och de ska även ha försökt hjälpa honom med en räddningsboj och en stege, men utan att lyckas.

Dykare tillkallades

Räddningspersonalen gick längs med kajkanten och lyste med ficklampor ner i vattnet. Samtidigt hovrade försvarets helikopter länge över området.

Klockan 20.17 rapporterade Norrbottens Medias reporter Nils Johansson, som också tagit sig till platsen, att polisen spärrat av ett större område av kajen, mitt emellan Norrbottensteatern och Kulturens hus.

– Det är otroligt mycket folk på platsen, sa Nils Johansson.

Räddningstjänstens inre befäl Patrik Lindfors berättade att polisen hade spärrat av för att räddningspersonalen skulle få arbetsro i sökandet. Dykare sattes in och vid klockan 21.11 hittades mannen drunknad en bit ut i vattnet.

– Man anträffar då en person som ej är vid liv. Vi har inte kunnat fastställa identitet på personen och av den anledningen har anhöriga inte underrättats, säger Marcus Isaksson.

Polisen gick tidigare under kvällen ut med att man vill komma i kontakt med personer som saknar en anhörig, med en uppmaning om att ringa 114 14. Nu fortsätter polisens arbete med att underrätta mannens anhöriga.

Polisen misstänker inte att något brott ligger bakom dödsfallet.

Mathias Asplund/Norrbottens Media

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen