Domstolens besked om Norsjömordet: ”Övertygande bevisning att han är skyldig”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Den 33-årige sonen agerade inte i nödvärn, han är skyldig till knivdådet mot pappan. Det anser Skellefteå tingsrätt som funnit ”övertygande bevisning”. Nu väntar en månadslång läkarundersökning som avgör: fängelse eller vård.

Under måndag och tisdag har 33-åringen stått inför rätta i Skellefteå för tre brott, främst mord på pappan den 5 juni. Vid rättegången medgav advokat Jens Nyström att det var hans klient som höll i kniven, men 33-åringen menade att han agerat i nödvärn eftersom pappan påstods först ha tagit fram en kniv.

”Han nämnde inget”

– Detta är en efterhandskonstruktion. Den åtalade nämnde inget i det förhöret om att pappan tagit fram en kniv, kontrade åklagare Axel Holmberg.

Den mindre sinnesundersökningen visade att 33-åringen misstänks lida av en allvarlig psykisk sjukdom, såväl vid händelsen som vid undersökningen.

På onsdagen meddelade Skellefteå tingsrätt att det under rättegången framkommit ”övertygande bevisning om att han gjort sig skyldig till de åtalade gärningarna”.

”Delade min uppfattning”

33-åringen ska nu genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning (RPU) för att fastställa om han lider av en allvarlig psykisk störning.

Om så är fallet så är den enda rimliga påföljden sluten rättspsykiatrisk vård.

– Det känns naturligtvis bra att tingsrätten delade min uppfattning om den bevisning som presenterades. Nu får vi se vad den nya undersökningen kommer fram till, därefter samlas rätten igen då vi ska plädera i påföljdsfrågan, säger Axel Holmberg till norran.se.

Men om 33-åringen lidit av vanföreställningar så kanske han har saknat förmåga att inse vad han gjorde?

– Det får undersökningen visa. Jag är en försiktig man och tar inte ut något i förskott. Men vad som sägs om hans psykiska hälsa kan förstås få betydelse i uppsåtsfrågan.

Advokat Jens Nyström säger till norran.se:

– Beskedet säger att han kommer att dömas för gärningarna. Men hur dessa ska rubriceras blir nästa steg när den rättspsykiatriska undersökningen är klar.

Mer från Nyheter

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen