Dödsdrogen kan ha nått Västerbotten

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Drogen sägs få brukaren att ruttna inifrån. Nu kan den ha nått Västerbotten och Umeå. ”Två personer har kommit in medvetslösa”, säger Fredrik Sandström på Fältgruppen i Umeå.

Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Drogen har blivit uppmärksammad i media som en dödsdrog som får brukaren att ruttna inifrån. Nu menar Fältgruppen i Umeå att de blivit uppmärksammade på att personer i Umeåtrakten testat den fruktansvärda drogen, som i folkmun kallas ”krokodil”.

– Landstinget har varskott oss om att två människor kommit in till sjukhuset och varit intoxikerade av ”krokodil”, säger Fredrik Sandström vid Fältgruppen i Umeå.

– Personerna hade överdoserat och kommit in medvetslösa, fortsätter han.

Enligt Fältgruppen i Umeå framställs ”krokodil” ur desomorfin – en mer potent släkting till morfin som har en lugnande och smärtstillande effekt men som också är väldigt beroendeframkallande. Fältgruppen berättar att den framställs med bland annat fosfor från tändstickor och thinner, vilket gör den väldigt oren och förorenad med giftiga och frätande biprodukter.

I flera medier världen över florerar bilder där brukaren fått vävnadsskador till följd av drogen, bara några få veckor efter intag. Enligt Fältgruppen kallas den ”krokodil” eftersom att drogen får köttet att ruttna inifrån och huden hos användaren att bli fjällig. Den orsakar bland annat infektioner av blodkärl, sår ända ner till benet och kallbrand som kan kräva amputation.

– Internet är internet. Du får inte de här biverkningarna om du bara testat en eller två gånger. Där handlar det om ett långvarigt bruk, men preparatet är så starkt att det fräter inifrån, säger Fredrik Sandström.

Sandström kan inte säga något om åldern på personerna som tagit drogen, men hoppas att det här inte är ett tecken på att drogen fått fäste i Umeåregionen.

– Som vuxen kan det vara bra att veta vad ens barn kan stöta på där ute. Vi får hoppas att det rör sig om en engångsföreteelse och att det inte blir mer av det här, säger han.

Ulrica Palmer/Västerbottens-Kuriren

Joel Lindberg/Västerbottens-Kuriren

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen