Den mordmisstänkte om synen i soprum: ”Kikade in vid dörren och såg massa blod”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Han har inget med mordet på kvinnan att göra – men 21-åringen berättade hur nära han befann sig brottsplatsen bara några minuter efter att den mördade kvinnan upptäcktes: ”Jag kikade in och såg massa blod. Jag såg också en kropp men såg inte om det var en man eller kvinna.”

I torsdags inleddes rättegången vid Skellefteå tingsrätt mot den 21-årige man som åtalats för mordet på en äldre kvinna i ett soprum på Åkargatan i Norsjö den 14 oktober i fjol.

Under flera timmar gick åklagare Petra Lundberg, i sin sakframställan, igenom en stor mängd utredningsmaterial – förundersökningen består av 1 500 sidor – men hon blev också känslosam när hon beskrev knivdådets följder för den äldre kvinnan:

– Det skedde på ett av de mest fruktansvärda sätt, hon blev mördad i ett soprum mitt på blanka dagen sedan hon varit och handlat på Ica i Norsjö.

Däckbytet gav smutsiga kläder

21-åringens advokat Linda Sundlöf svarade under en timme på åklagarens genomgång och redogjorde bland annat för att 21-åringens kläder blivit smutsiga i samband med ett däckbyte han hjälpte till med på Medans parkeringsplats i Norsjö. Det var därför kläderna hängde på en torklina i ett torkrum som 21-åringen hade tillgång till som lägenhetsinnehavare alldeles i närheten av mordplatsen.

I dag, tisdag var det dags för 21-åringen att berätta vad han hade för sig under det aktuella dygnet, från fredag kväll till lördag kväll vid 22.40-tiden då han greps av polisen i sin lägenhet.

En mycket detaljerad berättelse

21-åringen ägnade hela förmiddagen åt att i detalj redogöra för vad han gjort, han var mycket detaljerad i sina beskrivningar om var han suttit och rökt, vilka ha träffat under dagen, var han stått och väntat på olika platser i Norsjö samhälle och hur han upprepade gånger var fram till två personer som höll på att byta däck på Medans parkering.

En central del i åklagarens bevisning – den blodbesudling från den mördade kvinnan som hittats på en strumpa hemma hos 21-åringen – var inget som den mordåtalade kommenterade.

Ingenting om blodet på strumpan

Han nämnde visserligen att han varit vid dörröppningen till soprummet och nyfiket tittat in samt att han befunnit sig nära ambulanspersonal, men han nämnde ingenting som kunde förklara blodförekomsten på hans ena strumpa.

En annan viktig del i åklagaren Petra Lundbergs indicier mot 21-åringen är att han valde att byta kläder strax efter lunch – och det var vid tidpunkten efter mordet i soprummet som inträffade cirka 13.20-tiden lördagen den 14 oktober.

”Jag hoppade på fälgkorset”

Om klädbytet gav han följande förklaring, att han på nytt sökt upp det par som stod på Medans parkering och bytte däck:

– Jag hjälpte till att byta ett av däcken, men när jag använde fälgkorset satt muttern väldigt hårt. Jag hoppade på fälgkorset och ramlade, och då blev mina kläder smutsiga.

– Lite senare lekte jag med deras hund. Den hoppade mot mig hela tiden, jag kände att jag började lukta hund. Därför gick jag hem och bytte kläder, jag bytte även skorna. Kläderna var ganska rena men de luktade hund. Därför hängde jag upp kläderna på en lina i torkrummet så att de kunde vädras, fortsatte 21-åringen förklara varför han bytte kläder mitt på dagen.

”Jag blev väldigt häpen”

Han medgav att han uppehållit sig flera gånger kring soprummet tiden efter att det blev känt att det påträffats en död person där inne.

Inför rättens ledamöter och ett stort antal åhörare i rättssalen berättade han bland annat:

– Jag såg att det stod en ambulans där ute men jag såg ingen personal. Jag gick dit och pratade med flera personer som stod på platsen. Jag fick höra att någon hade dött därinne. Jag blev väldigt häpen, att det hade hänt så nära där jag bor.

”Jag öppnade och kikade in”

21-åringen fortsatte:

– Dörren till soprummet stod på glänt, det gick inte riktigt att se så jag öppnade dörren lite och kikade in. Jag stod precis framför dörren och ambulanspersonalen var inne i rummet. När jag tittade in såg jag en massa blod och att någon låg där. Jag såg att det var en person men jag kunde inte se om det var en man eller kvinna. Sedan ropade en kvinna som stod utanför soprummet ”Kom därifrån, gå bort!”, och då gjorde jag det.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen