Bussar och personbilar i krock på E4

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.
Foto: Henrik Karmehag/VK

Två bussar och två personbilar krockade på E 4 i höjd med Laxbacken strax söder om Sikeå i Robertsfors kommun under torsdagskvällen. Två är allvarligt skadade och 14 personer är lindrigt skadade. Det södergående körfältet beräknas vara avstängt fram till klockan 15 under fredagen.

Alarmet kom in klockan 22.55.

Olyckan ska ha skett på E 4 i södergående riktning på mötesfri väg.

Uppdatering 23.12:

Enligt Trafikverket är det risk för begränsad framkomlighet på platsen.

Uppdatering 23.15:

Enligt SOS Alarm är sex ambulanser på väg till platsen, liksom sju fordon från räddningstjänsten, främst från Umeå, men även från Robertsfors.

Uppdatering 23.26:

Trafikverket meddelar nu att vägen är avstängd i båda riktningarna under räddningsarbetet. Någon prognos för när vägen kan öppnas igen finns inte i dagsläget.

Uppdatering 23.29:

De första enheterna från räddningstjänsten har kommit till platsen, och den information som SOS Alarm har fått från platsen så här långt är att en buss ligger på sidan.

Uppdatering 23.41:

– Jag har ingen säker information om hur många som är skadade, säger Tor Håkansson, stabsassistent på räddningstjänsten i Umeå, till Västerbottens-Kuriren.

Uppdatering 23.44:

– Det är två bussar som har kolliderat, och även två personbilar är involverade i olyckan, säger Tor Håkansson till Norran.

Hur ser skadeläget ut?

– Skadeläget är oklart fortfarande, det vi vet är att det är person som är fastklämd.

Enligt Håkansson är de två bussarna som har kolliderat är bussar som går i linjetrafik.

Uppdatering 00.06:

Enligt Tor Håkansson vid räddningstjänsten var det uppskattningsvis 23 passagerare som satt i en av bussarna, som välte på sidan, Räddningstjänsten arbetar just nu med att få loss en person som sitter fastklämd i bussen.

– Några passagerare har också avtransporterats med ambulans från platsen. Hur allvarligt skadade de är vet jag inte. Sedan så är det lättare personskador på de personer som är kvar på platsen, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Enligt Västerbottens-Kurirens reporter som är på väg till olycksplatsen kör flera polisbilar i riktning mot där olyckan inträffade.

Uppdatering 00.16:

Enligt uppgifter till Västerbottens Folkblad är det en dubbeldäckare som har vält.

Uppdatering 00.26:

– Personen som var fastklämd är nu losstagen och det verkar ha lugnat ner sig på platsen. Tre personer är transporterade från platsen med ambulans, berättar Tor Håkansson för Norran.

– De andra passagerarna ska tas från platsen med ersättningsbussar som är beställda.

Orsaken till olyckan är i dagsläget oklart.

– Men det är väldigt halt på platsen.

Uppdatering 00.35:

Vägen är avstängd i båda riktningarna under räddningsarbetet, vilket innebär stor inverkan på trafiken.

Enligt Västerbottens-Kurirens fotograf, som åkte mot olycksplatsen från Umeå, är det totalstopp i trafiken.

– Jag sitter fast i bilkö nu, åtta kilometer söder om olycksplatser, säger fotografen Henrik Karmehag vid 00.30-tiden.

Uppdatering 00.50:

Västerbottens läns landsting går nu ut med att vid trafikolyckan på E 4 i höjd med Sikeå har två personer skadats allvarligt och åtta personer har fått lindriga skador.

Anhöriga kan ringa 090-785 00 70 för mer information.

Uppdatering 00.56:

När det kommer till framkomligheten på vägen, meddelar Trafikverket att det inte finns någon prognos för när trafiken på E 4 kan återupptas. Trafiken kommer i stället att ledas om via Robertsfors-Sjulsmark-Bygdeå och omvänt.

Enligt Västerbottens-Kurirens reporter Elin Stormare som befinner sig på E 4 på väg till olycksplatsen är vägbanan ishal.

– Just nu kör jag 30 kilometer i timmen och jag håller på att få sladd ändå, säger hon.

Uppdatering 01.09:

En av bussarna, en dubbeldäckare, gick av vägen i samband med krocken och hamnade på sidan. Den andra bussen stod kvar på vägen. Två personbilar hamnade i diket i samband med olyckan.

Uppdatering fredag 06.40:

Västerbottens läns landsting meddelade i ett pressmeddelande under natten att en av de allvarligt skadade hade flyttats till en vårdavdelning, men att den andra personen fortfarande vårdades på en intensivvårdsavdelning. Personen skulle dock inom kort få flyttas till en annan vårdavdelning.

Tio lindrigt skadade har körts till Norrlands universitetssjukhus i Umeå och två lindrigt skadade har körts till Skellefteå lasarett.

”Lindrigt skadade samt oskadade resenärer tas nu om hand av landstingets stödgrupp för psykosocialt omhändertagande”, skriver landstinget i pressmeddelandet.

Uppdatering fredag 06.48:

Trafikverket meddelar att det södergående körfältet kommer att vara helt avstängt under dagen medan polisen utreder olyckan. Tidigast klockan 15 under fredagen beräknas arbetet vara klart.

 

Lina Andersson/Norran

Elin Ala/Norran

Evelina Lindfors/Västerbottens-Kuriren

Elin Stormare/Västerbottens-Kuriren

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen