Knarket skulle till Skellefteå – grova anklagelsen: ”Affärsverksamheten var bara en fasad för försäljningen”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

Mannen drev ett företag i Skellefteå men det var bara en fasad: i lokalerna pågick en omfattande narkotikaförsäljning. Det menar åklagaren som nu har åtalat mannen i en stor narkotikahärva.

Polisen hade under en tid bedrivit yttre och inre spaning mot mannen. Detta eftersom det fanns misstankar om att 25-åringen var inblandad i narkotikahantering.

Telefonavlyssning

Förutom fysisk spaning mot hans affärslokal i Skellefteå så har polisen också bland annat avlyssnat telefonsamtal som mannen haft med nära anhöriga och personer som kunde misstänkas vara inblandade i narkotikahanteringen.

Uppgifterna som polisen samlade på sig innebar att polisen stoppade ett fordon i Umeå den 6 juni. När polisen sökte igenom bilen hittades 224 tabletter subutex, som är narkotika.

”Var på väg till Skellefteå”

Två 25-åriga män som färdades i bilen har nu åtalats för narkotikabrott.

– Jag menar att utredningen visar att de var på väg till Skellefteå för att lämna narkotikan till den Skelleftebo som jag därför har åtalat för försök till narkotikabrott.

– Bland annat finns det telefonavlyssning vars innehåll visar att Skelleftebon var den som skulle ha narkotikan, säger åklagare Andreas Nyberg.

Kartlagt mobiltelefoner

Skelleftebon åtalas också för ett fullbordat narkotikabrott tillsammans med en nära anhörig. Åklagaren menar att de två åkte ned till Stockholm i slutet av maj och köpt åtminstone 80 tabletter subutex.

Här hänvisar åklagaren till en omfattande bevisning som gäller kartläggning av var mobiltelefoner kopplats upp, sms-konversationer och telefonavlyssning och hyrbilskontrakt som sammantaget visar att de två var i Stockholm och handlade narkotika.

”Det var en fasad”

– Utredningarna visar att Skelleftebon bedrivit sitt företag som en fasad, det har varit en plats där det har förekommit narkotikaförsäljning. Efter att 80 subutex var slut behövdes mer, därför beställdes narkotikan som polisen hittade i Umeå den 6 juni, säger Andreas Nyberg.

Han tillägger:

– En annan viktig sak som ska poängteras är att polisens tillslag i Umeå den 6 juni innebar att stora mängder narkotika inte nådda fram till Skellefteå. Det är en betydelsefull följd av det här utredningsarbetet mot de här personerna.

Samtliga förnekat brott

De åtalade har i polisförhör förnekat brott och hävdar att de inte har med narkotikan att göra.

Skelleftebon menar att det inspelade telefonsamtalet handlar om allting annat är narkotikaffärer, och att hans besök i Stockholm gällde att inhandla annat än narkotika.

”Har förmedlat kontakt”

Andreas Nyberg igen:

– Förutom Skelleftebon och de två männen åtalas en man som förmedlat kontakt mellan säljare och köpare av subutex i Skellefteå den 26 maj.

Denne har i polisförhör förnekat brott.

Mer från Nyheter

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen