Bästa tipsen för att stoppa inbrottsvågen

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits. Notera att denna artikel är från 2014
Larm och ljus. Efter alla villainbrott säljer hemlarm och rörelsesensorer bra just nu, intygar Urban Pettersson på Clas Ohlson. Belysning kan skrämma bort tjuvarna.
Installera kamera. Husägaren i Skellefteå kunde med hjälp av rörelsesensor starta en kamera som tog bilden i samband med ett inbrott hösten 2012.
Grannsamverkan. På Morö Backe i Skellefteå och på andra hårt drabbade områden i Norranbygden behöver man hjälpa varandra att titta till husen på helger och kvällar.
Varningsskyltar. Att med skyltar berätta om man har hund eller larm kan ha en bra effekt, gärna om skylten också är upplyst nattetid. Vem vill bli biten av en ilsken hund?
Föremål runt huset. Hittar du stenar framför dörren, sopkvastar på ett nytt ställe, löv i dörrspringan, saker på biltaket – det är ett tecken på att någon vill kolla om någon är hemma.
Fordon på konstiga platser. Det är kanske den tydligaste signalen om att det kan vara tjuvar i farten. Ställ dig själv frågan: vem är ute sent på kvällen och går i en mörk skog? Polisen vill gärna veta.
Jakt på inbrottstjuvar. Polisen efterlyser uppgifter från Bjässviken och Boviken från söndag eftermiddag. Foto: JEANETTE LÖVGREN
Ring polisen direkt. Polisens uppmaning är mycket tydlig: ”Är det något som pågår ”här och nu” eller ser man ett fordon på fel plats, ring 112 och larma direkt”, säger Joakim Oja.

Två månaders inbrottsvåg – och Skelleftepolisen fruktar en ny attack i helgen. Här är tipsen som kan försvåra för stöldligorna som härjar just nu.

Alla poliser som Norran talat med säger samma sak: aldrig tidigare har Skelleftebygden drabbats så hårt av en inbrottsvåg (se artiklarna här intill).

Polisen kraftsamlar

Under två månader har runt 50 fullbordade villainbrott eller försöksbrott utförts i Norran-området.

Skelleftepolisen kraftsamlar med extra personal och prioriterar arbetet med inbrotten: brottsplatsundersökningar, dörrknackning, inre och yttre spaning efter personer och fordon.

Många tips och råd

Men vad kan man som enskild göra?

Norran redogör i dag för tips som kan försvåra för tjuvarna – men också tecken som bör göra en villaägare misstänksam och ringa polisen.

”Allmänhetens hjälp”

Joakim Oja vid Skelleftepolisen påpekar:

– Den milda hösten gör att ingenting tyder på att inbrottsvågen är över. Allmänhetens hjälp är helt avgörande för oss. Därför kvarstår vädjan om att direkt kontakta polisen vid minsta misstanke om brott.

Tjuvarna prioriterar hus där familjen är borta. Borde folk i Norran-bygden helt enkelt hålla sig hemma närmaste veckorna?

– Nej, vi går inte så långt och säger att folk inte ska våga resa bort över helgerna. Men man bör ta till sig de många goda råd som finns för att försvåra för tjuven.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen