Åklagaren om åtgärderna mot 25-åringen: ”Där gjorde jag en felbedömning”

Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar om något aktuellt. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har skrivits.

De misstänkta brotten mot den unga flickvännen blev kända i december. Men först i mars häktades 25-åringen. ”Där gjorde jag en felbedömning”, medger åklagare Jonas Fjellström.

Den 25-årige mannen häktades den 10 mars. Misstankarna gäller grov fridskränkning – flera fall av misshandel och 70 överträdelser av kontaktförbud – samt grov misshandel (strypvåld med bälte).

– Så här långt kan jag inte säga att det går att visa att han haft uppsåt att försöka beröva henne livet, även om hon blev medvetslös. Rubrieringen är grov misshandel just nu, men den kan förstås komma att förändras.

Likgiltighetsuppsåt, då? Om man drar åt ett bälte så någon svimmar, då finns ju en uppenbar risk att man också kan dö?

– Det är sant, så det är något som den fortsatta utredningen får visa, hur vi går vidare med just den brottsmisstanken.

Vid häktningsförhandlingen beklagade du att du inte tidigare beslutat att mannen skulle frihetsberövas?

– Ja, sedan brotten blev kända har det funnits en förhoppning att mannen, utifrån hans personliga förhållanden, på frivillig väg och genom kontaktförbudet skulle upphöra med att ta kontakt med henne. Med facit på hand visade det sig vara en felbedömning.

Jonas Fjellström tillägger:

– Vid häktningen begärde jag att mannen ska genomgå en läkarundersökning för att utreda den psykiska hälsan, vilket rätten också beslutade om.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen